23948sdkhjf

Färdigmat får ny karaktär med grönsaksfibrer

Genom att modifiera fibrer från frukt och grönsaker går det att påverka konsistensen och smaken på korv, köttbullar, hamburgare och annan färdigmat. Och en korv med fibrer smakar lika bra som korv utan fibrer. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds Tekniska Högskola.

Hanna Bengtsson, som är doktorand i livsmedelsteknologi, har


i sin forskning upptäckt att kostfibrer från främst tomat, men även äpplen, har


lättare att bilda nätverk och därmed även lättare att binda upp vatten. De kan


därför tänkas passa bra för att ge ett livsmedel en fastare konsistens. Fibrer


från morot och potatispulpa, som är en fiberrik biprodukt vid tillverkning av


stärkelse från potatis, klumpar däremot lättare ihop sig, till följd av att de


innehåller mycket av olösligt pektin, ett fiberämne som fungerar som klister


mellan cellerna.För att påverka fibrernas konsistens och nätverksförmåga lät


hon homogenisera, eller finfördela, de olika fiberblandningarna. Därefter


studerade hon dem i mikroskop. Det var där hon såg den stora skillnaden mellan


olika kostfibrer.”Själv tycker jag att det är väldigt fascinerande att det


går att avgöra hur en fibersort kommer att uppträda bara genom att titta i ett


mikroskop. Fibrer från t ex tomat och morot har en helt annan struktur och kan


därför bidra med olika slags smaker och konsistenser till ett livsmedel”,


konstaterar Hanna Bengtsson.Tillsatta grönsaksfibrer påverkar inte bara smak och


konsistens utan ger också ett något mer hälsosamt livsmedel. Livsmedelsverket


rekommenderar att man ska äta 25 – 35 g kostfibrer varje dag, vilket kan vara


svårt att få i sig, eftersom det motsvarar mer än ett kg morötter. Genom att


tillsätta potatispulpa i 100 g korv tillförs 0,6 g kostfibrer.”Den största fördelen är att potatispulpan ger korven en


fastare konsistens och därför påminner mer om vanlig högfettskorv, som också


har en fast konsistens. Så genom att tillsätta fibrer i korven kan man få i sig


lite mer fibrer, samtidigt som man äter en god korv”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125