23948sdkhjf

Naturliga fonder från Carnad

Danska företaget Carnad har hittat en metod för att framställa naturliga fonder i stor skala. Nu kommer de till Sverige.

Hittills har fondtillverkning endast varit möjlig för hushålls- och restaurangformat, och då oftast innehållande flera tillsatser. Nu lanserar Formidabel det danska företaget Carnads fonder, de första fonderna att användas i industriell livsmedelsproduktion som är helt naturliga. - Carnads fonder vänder sig till livsmedelsindustrin, som i takt med konsumenternas ökade krav på ”clean label”-produkter efterfrågar allt fler naturliga ingredienser, säger Daniel Molin, kvalitetsansvarig på Formidabel AB som marknadsför Carnads produkter i Sverige.Carnad-produkterna framställs genom en patenterad biologisk


process som utvecklats i nära samarbete med företaget Novozymes. Endast


värme och mekaniska processer används. Detta säkerställer att naturliga


smaker finns kvar i slutprodukterna. 2,5 ton ben kokas i 3-4 timmar,


och resulterar i 500 kg fondProdukterna kan användas som smak- och konsistensgivare i till exempel charkprodukter, färdigrätter, soppor, såser och marinader. Carnad-produkterna finns dels i flytande form för att skapa naturlig smak i basprodukter och ingredienser, dels i spraytorkad pulverform för att uppnå en rik smak i kryddblandningar och torrmixers. Samtidigt lämnar produkterna utrymme för användaren att själv sätta sin smakprägel på slutprodukten. De baseras på skandinaviska råvaror och kokas på nötkött, gris, fågel, vilt, fisk (lax, vitfisk) och skaldjur (mussla, krabba, languster och räkor). Produkterna testas just nu av flera tillverkare, och reaktionerna är positiva. - Med renheten och den rika smaken ser jag en väldig potential för Carnad-produkterna, säger? Andreas Roslund, produktutvecklare ?på Lantmännen Cerealia Utveckling, Development Pasta, Deepfreeze & Ready Meal. Exempel på reducerade behov av tillsatser med hjälp av CarnadProteinet från benen skapar en rik och naturligt köttsmak som: *reducerar behovet av smakförstärkare såsom glutamat (E621) och jästextrakt, som ofta förekommer i bland annat soppor, såser och charkprodukter (smörgåsskinka)*kan ersätta köttaromer i till exempel färdigstekta pannbiffar*ger god smaksättning i fettsnåla produkter (fett skapar smak)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094