23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Ny vägledning efter slopat krav på godkännande

Den 1 december försvinner kravet på att livsmedelsanläggningar som restauranger, butiker och industrier måste godkännas innan de startar sin verksamhet. Nu har Livsmedelsverket uppdaterat innehållet i vägledningen om godkännande och registrering.

Från och med nu behöver de flesta livsmedelsanläggningar bara registreras hos kontrollmyndigheten, i de flesta fall kommuner. Undantaget är så kallade animalieanläggningar som till exempel slakterier och mejerier – för dessa krävs godkännande även i fortsättningen.

Den uppdaterade vägledningen vänder sig främst till livsmedelsinspektörer men kan även vara ett stöd för exempelvis företagare. Vägledningen innehåller bland annat:

- En utförlig beskrivning av vad en registrering innebär och hur den processen skiljer sig från den process som föregår ett beslut om godkännande.

- Konkreta tips på hur kontrollmyndigheten kan bedriva en effektiv kontroll på anläggningar som bara behöver registreras

- Exempel som gör det lättare att avgöra vilken myndighet som har kontrollansvar över en livsmedelsanläggning samt en beskrivning av hur kontrollansvaret delas upp mellan kommun, länsstyrelse och Livsmedelsverket.

- Hjälp för att underlätta bedömningen av om en verksamhet ska anses vara ett livsmedelsföretag eller inte.

- En utförlig beskrivning av hur olika typer av primärproduktion som till exempel honungsodling, fiske och bärplockning ska hanteras.

Ladda ner den nya vägledningen här:

Uppdaterad vägledning
BREAKING
{{ article.headline }}
0.062|instance-web04