23948sdkhjf

DN har korat Stockholms bästa restauranger

När Dagens Nyheters gulddrakar delats ut för i år stod Mathias Dahlgren för bästa lyx och Ramen Ki Mama för bästa budget.
Här är samtliga vinnare av DNs gulddrakar:

VINNARE LYX: MATHIAS DAHLGREN, MATSALEN
Juryns motivering: "Det finns många bra guldkrogar i Stockholm, men bara en har allt: fantastisk mat med välkomponerade smaker, fingertoppskänsla och absolut gehör. Innovativ är den, samtidigt som den vilar på klassisk och säker grund. Korrekt men uppmärksam service som ändå inte känns stel eller påklistrad. Genomtänkta dryckesval, oavsett om man vill dricka med eller utan alkohol. Ombonad men ändå lyxig och personlig inredning. Dyrt? Javisst, mycket dyrt, men ändå prisvärt, för här får man njuta en restaurangupplevelse som räcker länge, länge."

VINNARE MELLANKLASS: SEIKOEN
Juryns motivering: "Sushi är den nya varmkorven. I varenda gathörn i Stockholm kan man numera hitta misshandlade fi skstackare på iskalla riskuddar. Det är nästan så man glömt bort hur fantastiskt gott det kan vara med sushi. Men på Seikoen får man tillbaks hoppet! I sushibaren kan man själv se med vilken kärlek kocken hanterar havets läckerheter, och överräcker dem som värdefulla, vackra gåvor till sina gäster. Med kniven i ena handen och en gasolbrännare i den andra förvandlar han något så alldagligt som en laxrulle till en estetisk och kulinarisk upplevelse av högsta klass. Seikoen har jobbat i det tysta i många år, nu kan de skörda frukterna av ett gediget köksarbete där tradition och innovation går hand i hand."

VINNARE BUDGET: RAMEN KI-MAMA
Juryns motivering: ”Budgetfynden är som bekant sorgligt få i Stockholm. Ockerpriser legio. Och trots att kvarterskrogen Ramen Ki-Mama förgyllt Sibirien i många år har den fortfarande inga konkurrenter. Det är obegripligt. De värmande nudelsoppor med japanska/kinesiska rötter som med ett varmt leende serveras här charmar både stora och små uteätare: rika buljonger på de traditionella smakgrunderna, matiga nudlar och ingredienser som vaktelägg, böngroddar, yakiniku och kyckling fyller de ångande skålarna som bräddfulla langas ut från köket. Den som väljer saftiga gyoza-knyten eller de kimchi-trimmade nudlarna blir minst lika glad. Raskt går det också och den japanska dryckeslistan kompar förstås finfint. Lokalen är blygsam och spartansk och inbjuder inte till långsittning, men är ändå ofta fullsatt. Har man besökt Ramen Ki-Mama återkommer man mer än gärna.”

VINNARE BAR: KÅKEN
Juryns motivering: "Drinkarna blandas med perfektion och personlighet, oavsett hur slirig den omgärdande natten är. Här finns också en ovanligt hygglig barmeny och livade liveklubbar – alltid gratis. Ursprunget till den eftersträvade 40-talskänslan på Kåken må inte vara äldre än ett par snabba lager gammelbets, påstruket i våras, men stämningen på Restaurang 1900:s nyuppslagna bakficka blev snabbt hemvan. Kåken lyckades på ett kick skapa den vardagsrumskänsla många andra krögare får nöja sig med att prata om. Dessutom med Stockholms bästa klubbaltan som förlängning."
Läs mer här.

VINNARE KAFÉ: PETITE FRANCE
Juryns motivering: ”Fransk bak- och kokkonst kunde inte ha en bättre ambassadör i Stockholm. På Petite France kombinerar Sebastien Boudet och hans kolleger kärlek till köket med mästerligt handlag och rimliga priser. I konditordisken lockar konstnärligt utförda bakverk; balansakter i tusentals lager smördeg, smörkräm, färska bär och choklad, macaronger i all världens pastellfärger. I hyllorna bakom dem vilar väljästa, trygga surdegsbröd och på svarta tavlan textas varje dag en lunchmeny värdig en bättre à la carte-restaurang. Petite France vann Gulddraken i fjol, och de vinner igen, eftersom de sedan dess har överträffat sig själva.”

Källa: Dagens Nyheter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063