23948sdkhjf

SHR applåderar förslag till ny alkohollag

I dag presenterade regeringen sitt förslag till en ny alkohollag. Flera av förslagen ligger helt i linje med SHRs rekommendationer skriver SHR i ett pressmeddelande.
SHR gläds åt flera föreslagna förändringar som innebär förenklingar för branschen och förbättringar av alkohollagen. Bland de förslag till förändringar som SHR har drivit och som regeringen nu lagt fram finns att kraven gällande köksutrustning och matutbud hos den som har serveringstillstånd moderniseras, att den som bedriver cateringverksamhet för slutna sällskap ska kunna få stadigvarande serveringstillstånd, att kryddning av brännvin på restaurang tillåts, att rumsservering av alkohol på hotell uttryckligen ska tillåtas i alkohollagen och att påföljdssystemet vid överträdelser av alkohollagen byggs upp enligt en trappstegsmodell där åtgärderna erinran, varning och återkallelse ingår.

– Vi är glada över att regeringen har lyssnat på många av de synpunkter vi från branschens sida haft under lång tid. Alkoholservering är en ansvarsfull uppgift, men det är samtidigt viktigt att skapa goda förutsättningar för de företag som är seriösa och hanterar detta på ett bra sätt. Flera av regeringens förslag är steg i rätt riktning, säger Mats Hulth, vd för SHR.

Ett av Alkohollagsutredningens förslag var att begränsa de tillåtna serveringstiderna på restauranger till kl. 03.00. SHR var starkt kritiska mot det förslaget och regeringen har nu avstått från att föreslå en sådan begränsning. De nuvarande reglerna där varje kommun själv ytterst avgör serveringstiderna kommer därmed inte att förändras.

– Att försöka komma tillrätta med alkoholrelaterade problem i samhället genom att begränsa serveringstiderna för restauranger hade varit kontraproduktivt. Det som skulle skett vid en inskränkning av serveringstiderna är att alkoholintaget flyttas till ställen utan social kontroll och utanför myndigheternas tillsynsmöjligheter, säger Stefan Lundin, bransch- och utbildningschef på SHR

– Det skulle med all säkerhet också ha lett till nya problem med svartklubbar. Vi är från SHR:s sida mycket nöjda med att regeringen har tagit till sig våra synpunkter och avstår från att lägga fram ett sådant förslag, säger Stefan Lundin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063