23948sdkhjf

Tommy Myllymäki - Sveriges representant i Bocuse d'Or

Efter den tuffaste svenska uttagningen någonsin stod igår Tommy Myllymäki som slutgiltig segrare och får därmed äran att representera Sverige i EM och VM för kockar. Han tävlade mot de välmeriterade krögarna och rutinerade tävlingskockarna Magnus Lindström och Anders Vendel.

I väntan på juryns dom. Finalisterna: Tommy Myllimäki, Magnus Lindström och Anders Vendel.


Det var en strålande lycklig vinnare som segerjublade kastade kockmössan i luften efter att juryns ordförande Mathias Dahlgren avslöjat resultatet. Framför allt eftersom det var en så oväntad seger, i alla fall för Tommy själv.
– Ja, jag tänkte lägga av och åka hem vid tio-tiden idag. Som tur var sa min commis Petter (Viding reds anm) åt mig att jag fick skärpa mig. Det är jag ganska glad för nu.

Tommy hyllade sin commis Petter Viding efter segern.



Anledningen var bland annat att han kände att de andra två tävlandena hade en annan teknisk nivå på maten.
– Jag hade inte lagt mig på den nivån alls, och mest fokuserat på mat som kan lagas idag, utan så mycket förberedelser.

Tommy hade också de klart kortaste beskrivningarna av sina rätter.
– Ska jag berätta om varenda grej på tallriken blir det ju så långa haranger. Det kan bli för långt även på krogmenyer.

Det var tydligen enkelheten och fräschören som gick hem hos juryn. Motiveringen till vinsten löd:
"Han har en sinnlig konstnärlighet i sin matlagning och med en absolut känsla för det nylagade blir han Sveriges representant i Bocuse d'Or 2010 coh 2011."

Juryns ordförande Mathias Dahlgren beskrev dagens tävling som den bästa uttagning som någonsin genomförts i Sverige.
– Både de internationella domarna och svenskarna i juryn tyckte att rätterna överlag höll en mycket jämn och hög nivå.
De internationella jurymedlemmarna var Regis Marcon från Lyon och Hans Vällimäki från Helsingfors.

För Tommy Myllymäki har Bocuse d'Or hägrat som en dröm ända sedan restaurangskolan och praktiken på Bon Lloc och Mathias Dahlgren.
– Det var 97/98, precis när Mathias hade vunnit. Det var då jag fick upp ögonen för tävlandet, sedan dess har detta varit en dröm för mig.

Sista gången han tävlade var när han vann Årets Kock 2007.
– Det var en liten pärs att få upp ångan och börja tänka tävling igen.

På frågan om hur en hårt arbetande krögare, med tå krogar och en trede på gång, ska klara en så hård tävlingssatsning svarade Tommy:
– Detta blir mitt fokus nu. Det har jag förklarat för mina medarbetare och jag kommer inte att köra lika hårt på krogarna som förut. Som tur är har jag kompanjoner på alla mina ställen.

Han har en lägenhet i Stockholm, men också hem i Jönköping och Julita där hans restauranger ligger. Så frågan om var träningen kommer att föregå är inte helt enkel.
– När jag är i Stockholm kör jag nog en del på Menigo, men när det inte är säsong kommer jag att vara på Julita för att få vara ensam och fokusera.

Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson var på plats på Restaurangakademien och gratulerade vinnaren, och la till en önskan:
– Ett av målen med det nya matlandet är ju att klämma åt fransmännen, vilket vi gjorde i förra årets tävling. Nu förutsätter jag att vi denna gång kan ta titeln från Norge!

Den första utmaningen för Tommy är "EM", Bocuse d'Or Europe, som går av stapeln i Génève den 6 juni. I januari är det dags för stora "VM", Bocuse d'Or i Lyon.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094