Forskningspriset till Maria Nyberg delades ut av Skåneländska Gastronomiska Akademiens och Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta.
Följande aktörer inom mat- och måltidsområdet diplomerades på årshögtiden:
• Anderssons KÖK, Södra Sandby,
Peter Berlin, ”för mångårig, uthållig och högklassig produktion av charkuteriprodukter med hög kulinarisk kvalité”
•
Carl Sonesson & Folke Frennhoff, Skånska Sillaakademien, Staffanstorp & Dalby, ”för mycket framgångsrikt, mångårigt och hängivet arbete för den skånska sillen”
•
Björn Ylipää, Måltidsvision AB, Löddeköpinge, & Högskolan Kristianstad, ”för ett visionärt och konstnärligt arbete med måltidsgestaltning”
• Österlenkryddor,
Eva & Olle Olsson, Köpingebro, ”för ett nyskapande lantbruk med innovatiov kryddodling och uppskattad gårdsbutik”
• Stenheda musteri i Vik,
Ulla Stenhede, Simrishamn, ”för helhjärtad satsning på smakrika äpplemuster av enskilda äpplesorter”
Följande utmärkelser delas ut:
• Bertil Göranssons minnesdiplom tilldelas Vingården i Klagshamn,
Murat Sofrakis, Klagshamn, ”för pionjärinsats att starta vinodling i Skåne,”
• Bjärsjölagårdsstipendiet à 10 000 kr till minne av Bertil Göransson, tillsammans med Hushållningssällskapet Malmöhus går till Karlfälts gård,
Ystad, ”för pionjärarbete med grisavel av Hampshirerasen och produktion av kött med utmärkt kvalitet”
• Mårtenspriset tillsammans med Sveriges Bästa bord, SBB, går till Vitemölla Badhotell AB,
Rolf Lundahl, Kivik, ”för en utomordentlig måltidsmiljö - en helhet och renhet, som är beundransvärd”
Akademien vill tillsammans med Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta också stimulera initiativ inom den sydsvenska livsmedelsforskningen, måltids- och dryckeskulturen. Årets stipendiemottagare spänner över vitt skilda forskningsområden: storstädernas guldkrogar, grönt te och GI, förpackningar samt diabetes 2 hos överviktiga barn. Stipendiaterna
samt
Elin Östman, erhåller 50 000 kronor var.