Fredagen den 29 oktober delade Måltidsakademien ut priser till årets bästa kokböcker. Mathias Dahlgrens bok Det naturliga köket fick pris för Årets bästa kokbok, utgiven på Norstedts, med motiveringen:
"Vår främste världskock manifesterar sin förmåga att av det naturliga närma sig det överjordiska. En avspänd, högpresterande konstnärssjäl har gjort sin bibel."
Norstedts belönades också i andra kategorier:
À la carte:
Mathias Dahlgren - Det naturliga köket
"Vår främste världskock manifesterar sin förmåga att av det naturliga närma sig det överjordiska. En avspänd, högpresterande konstnärssjäl har gjort sin bibel."
Ceremoniella måltider:
Leif Mannerström - Mannerströms julkokbok
"Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker."
Speciallitteratur – metod:
Paul Svensson - Paul grillar
"Vill man få extrafräs på sitt grillande är detta rätta hjälpmedlet. I en genre man trodde var slocknad eldar Paul Svensson på med fantasifullt osande recept som får en att längta efter sommaren."
Årets kulturgärning:
Jan Hedh - 277 sorters kakor
"Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare."
Köksträdgårdslitteratur:
Björn & Marie Hansson - Kryddväxter
"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok, som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon - en skatt för den som vill veta allt."
Folkets röst:
Allt om mat - Stora kokboken
"I denna imponerande lunta har Allt om Mats kvalificerade redaktörer och provkökslagare kokt ner 40 års samlad erfarenhet."