23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Restaurangchef, en bristvara

Det är gott om kockar men ont om restaurangchefer som är duktiga ledare. Därför funderar Melker Andersson på att rekrytera direkt från specialistutbildning i Schweiz skriver Metro.

Nu

startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på

Les Roches International School of Hotel Management, en av världens

mest ansedda hotell- och restaurangskolor. Utbildningen är ett svar på

den brist på duktiga chefer restaurangbranschen världen över upplever

just nu enligt Metro.Melker Andersson, stjärnkrögaren som driver flera kända restauranger

i Sverige intygar att behovet är stort i branschen av den här typen av

program.-Är man en duktig restaurangchef har man enorma möjligheter i

Sverige, branschen skriker efter duktiga ledare. Jag upplever att det

är svårt att hitta arbetskraft med högre kompetens, det finns många

duktiga kockar men utbildningarna behöver stärkas inom just ledarskap,

säger Melker.- Vi känner till att behovet av välutbildad driftspersonal i Sverige

är väldigt stort och det här programmet fokuserar just på att förbereda

eleverna på ledarskapet inom restaurang, berättar Jesper Hammar på

GOstudy som jobbar med introduktionen av det nya programmet i Sverige

och rekryteringen av studenter till skolan.Melker, som nyligen besökt skolan i Schweiz imponeras

av den höga nivån men framförallt av det engagemang, vilja och

motivation som eleverna visar.-Jag kan absolut tänka mig att rekrytera personer från skolan och

jag kommer att fungera som en form av ambassadör i Sverige för

programmet, säger han.Melker: Så blir du chef på restaurangen1. Skaffa erfarenhet från både kök och matsalFör att bli en duktig ledare är det viktigt att förstå helheten. Se

till att jobba både inom kök och matsal för att få den förståelsen.2. Förkovra dig i ledarskapet70-80 procent av en restaurangschefs roll handlar om att leda, få med sig

teamet på restaurangen så att alla jobbar bra. Plugga gärna ledarskap

på en skola med gott rykte.3. Jobba utomlands några årInternationell erfarenhet är bra, så sök jobb utomlands. Svenskar är populära utomlands framförallt kockar och inom service.Fakta: Culinary Business Management på Les RochesSpecialinriktningen "Culinary Business management" är sista delen av

ett fyraårigt program "Bachelor of business administration in

international hotel management". Minst ett år av programmet består av

betald praktik.Under specialinriktningen lär du dig organisera ett

restaurangkoncept, planera menyer, utveckla en skarp kombination av mat

och vin.Du studerar också ämnen som organisationsteori

och entreprenörskap. Efter utbildningen är du redo att starta din egen

restaurang,ta över en existerande restaurang och utveckla den eller att jobba som restaurangchef.Informationsträffar om programmet

sker i Sverige 17 november (Göteborg), 22 november (Stockholm) och 1

december (Malmö) genom skolans representant i Sverige, GO study.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.113|instance-web01