23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Elektroniskt trubbel

Efter årsskiftet ska all kortbetalning i Sverige följa EMVs (Europay, MasterCard och Visa) nya riktlinjer. Det innebär att korttransaktioner måste bekräftas med både chip och pinkod för att förhindra bland annat feldragningar och skimning. Men den svenska restaurangbranschen är inte redo för de nya rutinerna, skriver nyhetsbrevet WOW.se

– Vi ligger långt efter, Jonas Larsson på Micros.Problemet

ligger i att det ännu inte finns någon bra lösning där mobila chip- och

pincentraler kan integreras med restaurangernas kassasystem.–

Vi har flera pilotprojekt med snabbmatskedjor där det här fungerar

jättebra. Men när man kommer till restauranger med barer och fine

dining blir det oerhört komplext och svårt, fortsätter Jonas Larsson.Micros

är ett av världens ledande utvecklare av företagsprogram och

tillhandahåller kassasystem till många av Sveriges restauranger.–

Vi kan inte erbjuda våra kunder en bra lösning, än vi har inte

tekniken. Just nu hänvisar vi våra kunder att söka dispens hos

bankerna, säger Jonas Larsson.– Söka dispens för vad? undrar Lena Blixter som arbetar administrativt med Pontus Frithiofs restauranger.–

Direktiven från bankerna är tydliga och ingen vet riktigt säkert vad

som kommer hända om vi inte följer reglerna, säger hon och fortsätter:–

Vi har tagit in offerter på handterminaler som i framtiden kan

integreras med vårt kassasystem. Men till en början, innan terminalerna

är integrerade kommer det troligen innebära en del extra arbete för

restaurangpersonalen.Det är Europeiska

Centralbanken som beslutat att alla kortbetalningar ska följa EMV:s

riktlinjer. Och den som vid årsskiftet inte har bytt till de nya

EMV-terminalerna kommer att stå ekonomiskt ansvarig för bedrägliga

korttransaktioner, som hade kunnat undvikas med hjälp av de nya

terminalerna. Den nya standarden är inte en lag utan ett kommersiellt

krav och det enda sättet att komma undan det är att sluta acceptera de

berörda korten. För många är det inte ens ett alternativ.–

Det har gått minst sagt snabbt, menar Niklas Öhlin på Trivec, som är

ett annat företag som levererar kassasystem till restauranger.–

Vi köper en lösning från Payzone som arbetar med olika

betalningslösningar. I februari kommer vi kunna erbjuda våra kunder en

trådfri lösning integrerad med vårt kassasystem, förklarar Niklas Öhlin.Den

nya tekniken är väletablerat på de flesta ställen i Europa och innebär

att gästen aldrig ger ifrån sig sitt kort. Bland bar- och

restaurangpersonal i Sverige tas de nya reglerna emot mycket negativt.”Vi

funderar seriöst på att bara ta emot kontant betalning.” ”Jag hade

lovat mig själv att sluta i branschen när det här blev ett faktum.”

”Det här kommer aldrig att fungera i barer och på nattklubbar, det

kommer ta längre tid att ta betalt än att skaka en cocktail.” ”Krögarna

borde gå ihop och förklara att detta är en omöjlighet.” ”Tekniken går

baklänges” är några av reaktionerna som WOW News tagit del av.SHR,

Sveriges Hotell och Restaurang företagare, rekommenderar alla

restauranger att spara dialoger med kassaföretagen som att ett bevis på

att ett aktivt EMV arbete pågår, om restauranger skulle stöta på

patrull.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.062|instance-web03