23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Momssänkning på gång

Den 15 mars ska den statliga utredningen komma med sitt delbetänkande om sänkt moms för restauranger och catering.

Igår den 16 december tog regeringen det formella beslutet om en utredning med uppdrag att ta

fram ett lagförslag om sänkning av momsen på restaurang- och

cateringtjänster (exklusive alkohol) från 25 procent till samma nivå

som livsmedel, dvs. 12 procent. I utredningens uppdrag ingår även att

analysera sysselsättningseffekter och samhällsekonomisk effektivitet av

åtgärden.Utredaren

ska även analysera om sänkt nivå på momsen inom vissa andra delar av

tjänstesektorn där det är tillåtet att sänka skattesatsen, till exempel

frisörtjänster, är en samhällsekonomiskt effektiv åtgärd för att öka

den varaktiga sysselsättningen.Vidare

ska utredaren analysera vad en sänkt skattesats på arbetsintensiva

tjänster betyder i övrigt, till exempel för företagens administrativa börda. I

dag betalar exempelvis restauranger och hotell såväl den högre

restaurangmomsen som den lägre livsmedels- och hotellmomsen. Uppdraget

ska redovisas i två etapper. Ett delbetänkande avseende sänkt moms för

restaurang- och cateringtjänster ska lämnas senast den 15 mars 2011 och

ett slutbetänkande senast den 31 oktober 2011.- Det

är viktigt att vara tydlig med att en sänkning av tjänstemomsen inte är

aktuell förrän vi är trygga med att de offentliga finanserna uppvisar

överskott och vi har ett varaktigt reformutrymme. Först då kan

regeringen ta ställning till de reformambitioner som ingick i

Alliansens valmanifest, däribland sänkt moms på restaurang- och

cateringtjänster, säger både finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094|