23948sdkhjf

Momssänkning betyder fler Sibyllamedarbetare

Sibyllakedjan satsar på att anställa 100 nya medarbetare när momssänkningen genomförs.
Nyligen bjöd Joakim Carlsson, vd på Nordic Fastfood som driver Sibyllakedjan, in riksdagsledamöterna Lars Beckman (M) och Anders W Jonsson (C) samt Hampus Furubacke (MUF) till Sibylla i Valbo köpcentrum utanför Gävle. Bakgrunden till besöket är beslutet i Sveriges Riksdag om sänkt restaurangmoms som införs den första januari nästa år.
Under besöket diskuterades hur beslutet kommer att påverka Sibyllakedjans verksamhet i Sverige. Joakim Carlsson menar att beslutet har flera positiva effekter.
- Dels handlar det om den praktiska delen som förenklar personalens arbete i kassan. I dagsläget kan det vara problematiskt eftersom det är olika momssatser, antingen 12 eller 25 procent, beroende på om kunderna ska äta maten i serveringen eller ta den med sig. Den problematiken försvinner automatiskt efter sänkningen eftersom momssatsen då blir 12 procent oavsett var kunden äter maten, menade Carlsson.

- Den andra delen handlar om att sänkningen av restaurangmomsen kommer att frigöra ett ekonomiskt utrymme, som kommer att gynna konsumenterna utifrån Sibyllakökens varierande förutsättningar. En direkt konsekvens för Sibylla i Valbo köpcentrum är att vi kommer att kunna anställa extrapersonal månaderna efter jul, något vi inte haft möjlighet att göra innan momssänkningen, fortsätter Carlsson.

Carlsson förklarar avslutningsvis att momssänkningen kommer att bidra till ökad försäljning genom att man, tack vare det ekonomiska utrymmet, genomför fler kampanjer med attraktiva priser för att öka försäljningen och med det även sysselsättningen. Ytterligare en effekt som diskuterades var att restaurangerna med servering, där momssatsen i dag är 25 procent, efter nyår kommer att ha lika momssats och därmed också konkurrera på lika villkor som de som bedriver sin försäljning i form av take away, såsom exempelvis i luckor, husvagnar och matbutiker.
I dag har Sibylla 1600 anställda i Sverige. Om effekterna av de åtgärder Sibylla gör för att öka omsättningen fungerar fullt ut, kan det innebära att Sibyllaköken kommer anställa upp till 100 nya medarbetare.

- Det känns bra att sänkningen av restaurangmomsen kommer att underlätta Sibyllas praktiska arbete och att priserna kommer att sänkas, men framför allt så känns det bra att fler arbetstillfällen skapas, sa Lars Beckman (M) i en kommentar efter besöket.
- Inte minst kommer det här att gynna grupper som traditionellt är svaga på arbetsmarknaden och därmed skapar vi förutsättningar för fler jobb i Gävleborg och Sverige, menade Anders W Jonsson (C) i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062