Kunskap: I kunskapsmomentet får deltagarna svara på teoretisk frågor som ger en bättre förståelse och förmåga att vara kreativ i sitt yrke - cocktailhistoria och drinkkunskap.
Kreativ mixning: Testas deltagarnas kreativa förmåga när de skapar drinkar med inspiration från olika musikstilar och presenterar dem för juryn.
Första dagen avgjordes momentet kreativ mixning på Atelier och dag två alternerade de tävlande runt på olika barer i Stockholm för att testa både sina sensoriska och teoretiska kunskaper. De 35 bartendrar som gjorde upp om titeln representerar de åtta länderna i Baltikum och Norden samt Tyskland och Slovakien. Magnus Pettersson får nu förutom titeln norra Europas bästa bartender också en resa till den världsledande mässan - Tales of The Cocktail i New Orleans. På andra plats kom Humberto Marques från Danmark och på tredje plats kom svenske Andreas Bergman från Sjögräs. Juryn bestod av: Sasha Petraske legendarisk bartender från New York, Mathin Lundgren förra årets vinnare och bartender på Kåken/1900, Ronny Emborg dansk stjärnkock och Rebecka Almqvist bartender från London. Tävlingens delmoment: Sensorik: Testas deltagarnas lukt- och smaksinnen. Det för att se hur de arbetar med smakkombinationer och konsten att balansera olika ingredienser i sina drinkar.