23948sdkhjf

Lindåsskolan skolköksmästare

Lindåsskolan i Billdal tog hem vinsten i skolkökstävlingen Årets Felix.
– Detta känns helt underbart, säger ett glädjestrålande team. Pengarna kommer gå till en matresa för hela teamet, och en ny salladsslunga, sägerEven Bakke, teamledare för skolköket på Lindåsskolan.

Finalen ägde rum i Procordias innovationskök i Eslöv under ledning av TV- och matprofilen Tina Nordström. Tävlingen var uppdelad i två olika deltävlingar där utmaningen för de tre finalistteamen bestod i att skapa totalt fem olika rätter om 50 portioner var. Del ett handlade om att laga teamets tävlingsbidrag, en kötträtt och en vegetarisk rätt, och del två om att skapa tre olika rätter utifrån en okänd råvarukorg där kreativiteten sattes på prov.

Rätterna bedömdes både av en barn- och ungdomsjury och en professionell jury. Det sammanvägda resultatet ledde till att Lindåsskolan vann.
– Vi har medvetet valt att ha en självständig barn- och ungdomsjury. För oss är det viktigt att få med barnens uppfattningar eftersom de är de dagliga matgästerna kommenterar kock och måltidsutveckliare Brian Mårtensen, som också är överdomare i tävlingen.

– Detta var ett spännande uppdrag och det var intressant att höra hur de gör med skolmaten på andra skolor. Maten var som restaurangmat, och mycket godare än den vi brukar få i skolan. Det blev mycket mat att smaka, och nu kan vi rulla hem, ler Linn Althin Ekman och Markus Knutsson, två av medlemmarna i barn- och ungdomsjuryn.

Juryns motivering för vinnarteamet löd: ” Lindåsskolan visade prov på bra ordning och reda i köket. De demonstrerade stor matglädje och samarbetsförmåga i sin kommunikation med varandra – maten och glädjen var hela tiden i fokus. Laget har stuckit ut genom sitt kreativa tänk i råvaruanvändningen. De utmanar gränserna och förflyttar skolmaten till nya positioner.”

Andraplatsen gick till Oscar Fredriksskolan i Göteborg och tredjeplatsen till Vallhamraskolan i Partille.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078