23948sdkhjf

Jan Hedh fick RS Hederspris

RS Hederspris delas ut tillsammans med Svenska Kockars Förening till en person som i sin yrkesgärning har bidragit positivt till restaurangbranschens utveckling. I år prisades konditornestorn Jan Hedh på Restauranggalan.
Vinnarmotiveringen för RS Hederspris 2012 lyder:
”Årets hederspristagare är en sann förebild och har inspirerat en hel generations yrkesmän. Han har varit en motor bakom att förnya och förfina konditoryrket i Sverige och gått i bräschen för att lyfta fram råvaror som kvalitetschoklad och äkta vanilj. Genom att frikostigt dela med sig av sina kunskaper på kurser, workshops och böcker har han både verkat för en kunskapshöjning inom branschen och skapat ett stort intresse för bakning, choklad och desserter hos allmänheten.”

Vi intervjuade Jan Hedh direkt efter prisutdelningen.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?
– Det känns väldigt trevligt.

Varför fick du det här priset idag?
– Jag har varit verksam i 50 år inom yrket. Jag har tävlat, jag har hållit kurser för både amatörer och professionella i många länder, jag har rest jorden runt för att sprida min vision.

Vad tycker du om den svenska konditoribranschen idag?
– Det är stor skillnad mot när jag var ung, ambitionen är mycket högre. Å andra sidan finns det färre konditorier. Men de som finns tycker jag är mer på hugget. Det glädjer mig, särskilt glad blir jag när det går bra för mina adepter.

Har du någon favorit bland bakverk?
– Jag har mer och mer börjat uppskatta de lite enklare bakverken igen. Exempelvis en riktigt bra mazarin eller en mjuk och saftig kardemummabulle. Jag tycker vi ska vårda våra egna produkter och det är därför jag skrivit en bok om svenska bakverk.

Hur ska du fira detta?
– Inte på något speciellt sätt tror jag. Jo, förresten, jag tar en GT.

Text: Karin Ahlström Jensen, Foto: Magnus Sandberg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127