– Att gå från noll ekologisk mat till 100 procent, nästan, var upp till bevis för min del. Efter att ha utbildat både kommuner och privata aktörer i fyra år hur man arbetar ekologiskt och hur det påverkar vår jord, var det bara att gasa på fullt ut, säger Ulrika Brydling, eko-kock och ägare till restaurang Brydling som serverar över 1000 matgäster varje dag.
Idag finns det över 600 KRAV-certifierade restauranger i Sverige och man kan välja att certifiera sig på olika nivåer:
Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
Andra restauranger som uppnått tre KRAV-märken är:
• Restaurang Brydling, Stockholm
• Restaurang Balthazar, Malmö
• Dala-Floda Värdshus, Borlänge
• Gunnebo Slott, Göteborg
• Kajgatan34, Lomma
• Pensionat Strömbacken, Olofsström
• Stiftelsen Linnés, Råshult
• Rosendahls trädgårdar, Stockholm
• Lilla Bjers, Hoas Hantverk, Gotland
För att en certifiering på den högsta nivån ska fungera måste restaurangen få med sig leverantörer för att säkerställa att alla råvaror finns som KRAV-märkta, EU-ekologiska eller MSC-märkta.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.