– Att gå från noll ekologisk mat till 100 procent, nästan, var upp till bevis för min del. Efter att ha utbildat både kommuner och privata aktörer i fyra år hur man arbetar ekologiskt och hur det påverkar vår jord, var det bara att gasa på fullt ut, säger Ulrika Brydling, eko-kock och ägare till restaurang Brydling som serverar över 1000 matgäster varje dag.Idag finns det över 600 KRAV-certifierade restauranger i Sverige och man kan välja att certifiera sig på olika nivåer:Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedelTvå märken = minst 50 % KRAV-godkända produkterTre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkterAndra restauranger som uppnått tre KRAV-märken är: • Restaurang Brydling, Stockholm • Restaurang Balthazar, Malmö • Dala-Floda Värdshus, Borlänge • Gunnebo Slott, Göteborg • Kajgatan34, Lomma • Pensionat Strömbacken, Olofsström • Stiftelsen Linnés, Råshult • Rosendahls trädgårdar, Stockholm • Lilla Bjers, Hoas Hantverk, GotlandFör att en certifiering på den högsta nivån ska fungera måste restaurangen få med sig leverantörer för att säkerställa att alla råvaror finns som KRAV-märkta, EU-ekologiska eller MSC-märkta. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.
Brydlings når toppcertifiering
Ulrika och Carina Brydling som driver Brydlings på Åhléns går direkt in på den högsta nivån av Krav-certifiering, tre märken.