23948sdkhjf

Ätandet utanför hemmet ökar

Det går bra för restaurangbranschen vilket understryks av att det går bra för grossisterna som tar andelar från dagligvaruhandeln. Det visar Delfi Foodserviceguide 2012 som snart finns ute för läsning.
Snart publiceras Delfi Foodserviceguide 2012, men redan nu släpper man en del intressant siffror. Bland annat visar Delfi redan nu att privat- och offentlig sektor tillsammans serverade nästan 1,6 miljarder måltider 2011 och att man köpte livsmedel för över 31 miljarder kronor. Det innebär en ökning i livsmedelsinköp med 5,7 procent jämfört med året innan. De stora fullsortimentsgrossisterna ökade sin omsättning mer än marknaden som helhet (+ 6,7 procent), och tog därmed marknadsandelar på bekostnad av direktdistribution och mindre-/specialgrossister.

Framför allt är det den privata sektorn som gått bra (+6,8 procent), men även offentlig sektor tuffade på bra under 2011 (+3,8 procent). Sammantaget innebär det att Foodservice tar andel gentemot retail när det gäller måltidskronan, det vill säga den peng vi konsumenter lägger på mat och dryck. För varje krona som spenderades på livsmededel 2011 hamnade 33,2 öre i Foodservicebranschen och resterande 66,8 öre hamnade i dagligvaruhandelns kassor.

Inkluderar man alkoholhaltiga drycker omsatte foodservicebranschen som helhet (privat och offentlig sektor) över 123 miljarder kronor i konsumentledet (inkl moms). Av detta utgjorde alkoholhaltiga drycker nästan 22 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079