23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Momssänkningen: Kanske inte fler jobb men...

TILL SKILLNAD FRÅN den bild som vi matas med så handlar demokrati egentligen inte om siffror, och om en match som ska vinnas. Det samma gäller om företagsamhet och entreprenörskap. Det är inte bara vinsttänk som driver. Det handlar om respekt, känsla, tro och hopp.

Företagsamhet och demokrati handlar om värdighet och

bemötande. I det ena fallet utbyte av åsikter, i det andra utbyte

av tjänster och varor. Varför skulle annars demokratikämpar

offra sina liv och många företagare jobba dygnet runt.

För att vinna någon slags match över någon annan?

VISST, VISSA ENTREPRENÖRER öppnar sin restaurang och eller

företag i optimala affärslägen eller situationer för att krama

ur det mesta möjliga av en situation och eller av ett läge. Men

de genuina aktörerna gör det för att de drivs av en vision, en

idé och kreativitet, förfining och utveckling.

Så när man säger att momssänkningen inte skapade fler

arbetstillfällen, vill jag ställa frågan om inte? Det vill säga

om inte restaurangmomsen hade sänkts. Hade vi haft kvar

samma antal arbetstillfällen och lika många restauranger?

Hade entreprenörerna haft samma känsla av medvind och

optimism? Hade de haft samma känsla av att vara del av

det gemensamma? Att en företagare i restaurangbranschen

utför en viktig uppgift samhället och tar ansvar genom att

skapa försörjning och utveckling för någon genom att säga:

Välkommen att börja jobba hos oss!

POLITIKEN SKAPAR GRUNDSTÄMNINGAR inte bara praktiska

förutsättningar. Få politiskt styrda inrättningar griper in i affärslivet

som Systembolaget. Turbulensen kring City Gross

matkassar med vinlådor har vi inte sett slutet på än. Läs på

sidan 80.

För producenter av alkohol är monopolet en märklig inrättning,

inte minst för utländska aktörer. Läs vad tillverkarna

av odlarchampagne säger på sidan 13. Champagneodlarna

konstaterar hur monopolet gör det svårt för mindre aktörer

och gynnar etablerade giganter.

De konstaterar också hur samexponeringen i Systembolagets butiker av champagne

och mousserande viner urholkar varumärken från Champagne.

Samt att avsaknaden mellan direkta relationer mellan

köpare och säljare gör att handeln bromsas.

VI VET INTE hur det hade varit om inte restaurangmomsen

hade sänkts. Eller hur det blir om den höjs igen. En aning om

det man få veta genom läsa temasidorna 49-61 och att delta

i hearingen som R&S och Fast Food Magazine arrangerar

den 2 september. Kom dit och lyssna och ge din åsikt om hur

en dynamisk och kreativ sektor kan utvecklas och öka sin

betydelse både nationellt och internationellt.

Hösten är äntligen här. Tid att njuta av givande samtal och rika smaker.

Omslagsbild: Marcus Samuelsson, Stockholm, april 2013. Foto: Lisbet

BREAKING
{{ article.headline }}
0.065|instance-web01