23948sdkhjf

Hög snittnota för julbordet i Stockholm

Den 5 december 2012 var snittnotan för julbordet i Stockholm 1024 kronor plus moms. Intäkten per stol i timmen var högst den 7 december med 210 kronor. Det visar en undersökning som gjorts av företaget Benchmarking Alliance.

Under december 2012 genomförde Benchmarking Alliance en särskild analys av julbordsmarknaden i Stockholm och denna gång var det kvällssittningarna som analyserades. Som vanligt var det restaurangernas branschspecifika nyckeltal; ”Snittnota”, ”Beläggning” och ”RevPASH” som jämfördes där de enskilda restaurangernas statistik aldrig kan utläsas, utan alltid som en grupp, antingen utvald eller generellt.


Den kväll i december 2012 som hade den högsta genomsnittliga snittnotan bland julbordsrestaurangerna var onsdagen den 5:e december då snittnotan landade på 1047 kr + moms. Just denna kväll snöade det ordentligt i Stockholm. Om det var det vita landskapet eller det faktum att gästerna hade problem med att lämna restaurangerna som bidrog till den höga snittnotan, återstår till varje enskild restaurang att analysera.


Två kvällar senare, den 7:e december, var i stort sett samtliga julbordsstolar upptagna i Stockholm och den kvällen var intäkten per stol i timmen (RevPASH) 219 kr vilket var rekord, knappt 100 kr mer än decembersnittet (121 kr) för samtliga deltagande restauranger i Stockholm – oavsett om de serverade julbord eller inte. Under december genererades det mycket övrig viktig julbordsstatistik, men detta kan endast de medverkande restaurangerna ta del av.


I Göteborg genomfördes ingen enskild julbordsanalys, men Göteborg restaurangernas genomsnittliga RevPASH blev 104 kr i december, (jämför mot Stockholms 121 kr). Den högsta genomsnittliga snittnotan var föga överraskande på nyårsafton; 1045 kr + moms vilket var 84 kronor lägre än Stockholms 1129 kr.


– F&B Trends har funnits i snart två år och intresset för denna möjlighet att kunna jämföra sina nyckeltal mot sina konkurrenter, branschkollegor och systerkrogar ökar, säger Fredrik Önrup, initiativtagare till F&B Trends.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.052