23948sdkhjf

City Gross bemöter Systembolagets påståenden

Åklagaren har beslutat lämna Systembolagets polisanmälan av nätvinhandlaren Winefinder och dagligvarukedjan City Gross därhän. Att Systembolagets reaktion är att distribuera ett pressmeddelande där man gör påståenden som är direkt felaktiga är anmärkningsvärt och upprörande skriver City Gross på sin hemsida.
Det pressmeddelande Systembolaget skickade ut några timmar efter att det blev känt att åklagaren valt att lägga ned den förundersökning som inletts till följd av deras polisanmälan, är fullt av direkta felaktigheter menar City Gross. Nedanstående exempel tagna ur ingressen i Systembolagets pressmeddelande talar för att det är en del i ett försök att få svenska politiker att agera utifrån Systembolagets önskemål om en förändrad lagstiftning kring nätvinhandel i direkt strid mot EUs lagstiftning.

Systembolagets påstående: ”Åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen rörande City Gross försäljning av alkohol till svenska kunder påvisar vikten av att alkohollagen omgående ändras.

• Fakta: City Gross säljer ingen alkohol, utan samarbetar med nätvinhandelsföretaget Winefinder som bedriver verksamhet i linje med svensk lagstiftning från 2008 utifrån den s k Rosengrendomen. Därför fanns ingen anledning för åklagaren att åtala.

Systembolagets påstående: ”En ny lagstiftning måste tydligt slå fast att det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport. Annars kommer beslutet innebära att fler livsmedelskedjor och näthandlare börjar sälja alkohol, med ödesdigra konsekvenser för folkhälsan.”

• Fakta: Eftersom City Gross ej säljer alkohol, faller hela resonemanget. Varför ”måste” dessutom en ny lagstiftning slå fast att det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport? Varken i Rosengrendomen eller dess förarbeten står att ”det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063