23948sdkhjf

Kommunen stöttade konkursmässig krog

Sänkta hyror. Förskottering av driftskostnader. Kommunalt Hamnbolag i Trelleborg stöttade konkursmässig krog under flera år visar granskning som tidningen Sydsvenskan gjort.
I det gamla hamnmagasinet i centrala Trelleborg öppnades Restaurang Horizont av bolaget ADK Restaurang i november 2001. Ägare var Andreas Schiano. I styrelsen ingick även brodern Daniel Schiano.
– Vi annonserade efter intressenter och fick svar från en kinakrog och från bröderna Schiano. De hade inte drivit krog tidigare men hade erfarenhet från Stockholms krogliv, berättar den numera pensionerade hamn-vd:n Leif Borgemark till sydsvenskan.se.
I granskningen som Sydsvenskan har gjort visar att Hyresvärden Trelleborgs hamn AB satte årshyran till 240 000 kronor eller cirka 1 050 kronor per kvadratmeter.
Första verksamhetsåret slutade med en förlust på 1,2 miljoner. Konkursen undveks genom anstånd med hyresskulden som i slutet av 2002 motsvarade ungefär en årshyra.
2005 öppnade bröderna Schiano ytterligare en krog vid Rådhuset. Hyresvärd var Trelleborgshem och årshyran var 1 745 kronor per kvadratmeter.
Krogen vid Rådhustorget varit oavbrutet konkursmässigt sedan starten. Men trots hög skuldsättning har krogen klarat sig undan konkurs. 2004 började Horizont ge vinst. Men hyresskulden fortsatte ändå att växa. I slutet av 2006 var den uppe i motsvarande tre årshyror. De avtal Sydsvenskan har tagit del av visar att hyran per kvadratmeter sänktes tre gånger under Borgemarks tid. Två avtalsändringar gällde retroaktivt för sammanlagt tre år tillbaka. Det innebar i praktiken att obetalda hyror på omkring en miljon efterskänktes.
Från 2007 började hamnbolaget även förskottera en del av ADK:s driftskostnader. Det skyddade ADK från avstängning av el, vatten och värme.
2009 gick hamnbolagets vd Leif Borgemark i pension och efterträddes av Tommy Halén.
I början av 2012 fick ADK ett nytt hyresavtal. Nu sattes årshyran till 600 kronor per kvadratmeter.
–  Om nivån är för hög eller för låg vet inte jag. Vi sysslar normalt sett inte med uthyrning av restauranger. Den ursprungliga hyran var för hög för en restaurang på sjunde våningen som konkurrerar med mer centralt belägna restauranger, säger Tommy Halén vd i hamnbolaget som menar att att bolaget inte bidragit till snedvriden konkurrens och inte heller subventionerat ADK.
I slutet av 2012 var hyresskulden åter uppe i 1,1 miljoner kronor. Då sade hamnbolaget upp hyresavtalet.
I juli i år försattes ADK i konkurs. Bolaget hade då skulder på två miljoner varav ungefär hälften till hamnbolaget.
I konkursboet fanns tillgångar på 89 599 kronor och 89 öre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063