23948sdkhjf

”Vi måste agera för bättre svenskt kött”

Svenska köttproducenten Hälsingestintan i Järvsö har tröttnat på den långsamma utvecklingen av svenskt kvalitetskött. Nu tar man saken i egna händer och startar egen djuruppfödning med fokus på preimiumkött och marmorering.

– Egen djuruppfödning är ingen liten investering men nånstans måste man börja om man verkligen vill få till en förändring. Efterfrågan finns där nu gäller det att tillgodose den, säger företagets vd Britt-Marie Stegs.


Efterfrågan på väl marmorerat kött, det vill säga med insprängt fett, är mycket större än tillgången i Sverige. Så har det varit under lång tid och konsekvenserna är att importen av specifikt sådant kött växer kraftigt. Det gäller såväl inom restaurangmarknaden som på butikskedjorna.


Ett väl marmorerat kött är fullt möjligt att producera i Sverige men marknads-anpassningen i branschen är obefintlig enligt Britt-Marie Stegs. Det handlar om ett nytt sätt att tänka både när det gäller avel och utfodring av djuren.


Därför tar nu Hälsingestintan, beläget i Järvsö, saken i egna händer.


– Vår målsättning är att inom tre år föda upp 1000 djur per år. Målet är att vi ska träffa betydligt mer rätt avseende ett väl marmorerat kött. Vi har studerat frågan intensivt det senaste året och har bland annat tagit hjälp av framstående forskare i England kommenterar, säger Britt-Marie Stegs.


Våren 2014 går startskottet och den första platsen för uppfödningen ligger i Österfärnebo. En yta på totalt 200 hektar kommer att restaureras. Marken har länge legat för fäfot, och kommer därför att genomgå en omfattande restaurering genom att röjas rena från busk och sly.


Hälsingestintan har sökt hos Jordbruksverket och fått beviljat det traditionella stödet för restaurering av betesmarker.


– Vi kommer att bedriva ranchdrift där djuren får röra sig fritt ute året runt. Den sortens djurhållning tilltalar oss mycket då det i hög grad stämmer med djurens naturliga beteende. Erfarenheterna från några av de svenska ranchdrifterna som är i bruk idag är också entydiga. Djuren mår mycket bra och det har vi sett med egna ögon när vi besökt dem fortsätter Britt-Marie Stegs. Vår slutsats bekräftas också av SLU i Skara med professor Bo Algers i spetsen.


Under sommaren 2014 etablerar Hälsingestintan ytterligare en ranchuppfödning och under 2015 ytterligare en. På vilka platser det är kan företaget ännu inte avslöja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078