23948sdkhjf

Birka Cruises samarbetar med Goda Gotland

Birka Cruises lanserar ett samarbete Goda Gotland, gotländska kött- och grönsaksproducenter, som en del av det kulinariska kryssningsprogrammet våren 2014.
Samarbetet med Goda Gotland, lokala gårdar och odlare är ett positiv steg i utvecklingen av den kulinariska upplevelsen ombord.

Under det senaste året har Birka Cruises satsat på kvalitetsråvaror från närliggande producenter och anpassat menyerna efter säsong. Nu etablerar kryssningsfartyget ytterligare matsamarbeten, denna gång med utvalda gårdar och odlare på Gotland.

− Vi vill gynna lokala producenter och då känns det naturligt att vända sig till Gotland, inte minst med tanke på den viktiga roll ön har i vårt program, säger Satu Andersson, vd för Birka Cruises.

Samarbetet inleds med ”Ejmunds Matfest”, en fest som pågår flera veckor ombord där gästerna kan ätt kvalitetskött från Ejmunds Gård. Råvaror och primörer som serveras under perioden april-juni kommer även från Stenhuse Gård, Tollby Gård och Gotlands Bryggeri. En specialkomponerad primörtallrik, med enbart primörer från Gotland, blir utmärkande på menyn under säsongen.

- Primörvåren med alla härliga primörer är speciell för oss gotlänningar, så det är extra roligt att samarbetet med Birka Cruises inleds med just primörer. Gotlands kalkrika jordar, många soltimmar och örtrika betesmarker ger speciell smak på kött och grönsaker. Vi har länge jobbat hårt för att sätta Gotland på gastronomikartan, sprida kännedom om våra gårdar och den kvalitet vi står för. Utmärkelsen utnämningen ”Gotland årets matlandethuvudstad i Sverige 2013” är ett av de exempel som vi är väldigt stolta över, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Maten kommer fortsatt hamna i stort fokus på Birka Cruises under våren. Inte bara på menyerna utan resenärerna kommer även att få lära känna Gotland som matland genom inspirationskällor ombord och i terminalen, föreläsare, representanter från gårdarna och genom boken ”Gotland är mat” som innehåller både kunskap om Gotlands odlingsförhållande och primörrecept.

− Vi tillägnar också primörerna en helt egen kryssning, Primörkryssning. Det är en långkryssning med 100 procents fokus på primörer och utflykter i samarbete med Gotland Excursion till de gårdar på Gotland som vi samarbetar med. Visby Centrum kommer också att arrangera en ”Primörmarknad” med anledning av vårt anlöp och samarbete med Goda Gotland. Det blir en unik upplevelse för alla matentusiaster, säger Satu Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078