Humleodlarnas branschorganistion i USA har därför slagit larm om en kommande brist på humle.Humle skördas på sensommaren och hösten. Det innebär att nästa skörd kan börja säljas först i december. Vissa amerikanska humlesorter kan dröja ända fram till februari-mars nästa år. Det kommer innebära en höjning av priserna, vilket givetvis i sin tur påverkar ölpriset.
Magnus Lindroos, VD på Malt-Magnus säger till Svenska Dagbladet:
- Jag tror inte konsumenterna är så medvetna om det. Lyckligt ovetande, skulle man kunna säga. Jag försöker påtala för dem att de ska bunkra och inte vänta till i höst. I oktober börjar det nog bli rent på hyllorna, i alla fall om man vill ha de populära sorterna.
Michael Ahlin, förstebryggare på Sthlm Brewing & Co tipsar andra bryggare runt om i landet är att dels använda mindre humle men även utforska många glömda europeiska humlesorter som fallit i glömska i IPA-hysterin.
Andreas Kjörling