Bakom NNR finns en stor mängd vetenskapliga studier där man ser hur varierande kostmönster kan kopplas till olika hälsoeffekter, positiva så väl som negativa. I NNR tar man fasta på de matvanor och livsmedelsval som leder till bättre folkhälsa. Forskningsresultat från studier med Nordisk mat, som presenterades på den europeiska hjärtkonferensen i Barcelona i veckan, överensstämmer med de Nyckelhålsmärkta måltiderna.
En maträtt som får märkas med Nyckelhålet innebär att maten står för helhet och balans med mera fullkorn och grönt, fettbalans, mindre salt och socker samt lagom mängd energi. Mat som du mår bra av.
Totalt serveras det drygt 6 miljoner måltider varje dag på Foodservicemarknaden i Sverige. Den offentliga och den privata sektorn står för 3 miljoner måltider var. Totalt köper de in livsmedel för drygt 32 miljarder kronor.
Dukning och servering ska tydligt informera gästerna om vilka maträtt på menyn och vilka tillbehör på grönsaksbuffén eller frukostbuffén som är det bästa hälsovalet genom att vara märkta med Nyckelhålet.
Läs mer på: http://www.nyckelhaletparestaurang.se/