23948sdkhjf

Bra jobbchanser för baristor, men utbildning ett måste

Ett växande intresset för cafékultur skapar goda jobbmöjligheter 2015 konstaterar Arbetsförmedlingen i Yrkeskompassen. Det kommer att ge gott om jobb för baristor och cafébiträden närmaste året , men det är också många som konkurrerar om de lediga jobben.
Caféerna har ökat sin försäljningsvolym flera år i rad och flera av de stora cafékedjorna fortsätter sin expansion i framförallt stora och mellanstora städer. Arbetsförmedlingen menar också att arbetsmarknaden gynnas också av den förväntade positiva utvecklingen av hushållens ekonomi.

Antalet cafébiträden och baristor är dock fler än arbetsgivarnas rekryteringsbehov och det blir därför fortsatt stor konkurrens om jobben. Utbildade baristor med erfarenhet har störst chans till arbete medan det blir svårt att få jobb för personer utan utbildning eller erfarenhet slår man fast i prognosen. Många som arbetar som barista eller cafébiträde är unga och lämnar yrket efter en tid. Medelåldern är mycket låg och pensionsavgångarna därför få.

Möjligheterna att hitta jobb varierar över landet men är störst i stora och mellanstora städer där utbudet av caféer är störst. Arbetsförmedlingens bedöming är att det kommer att bli hård konkurrens om de lediga platserna för baristor och cafébiträden under 2015. Det kommer att finnas många jobb att söka, men ännu fler som söker jobben.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062