23948sdkhjf

Oaxen och Fotografiska höll för favorittrycket

I dag presenterades vinnarna i DN:s stora krogpris Gulddraken, vid en gala på restaurang K-märkt i Garnisonen. Vinnarna är Oaxen krog (Krog Lyx), Fotografiska (Krog Mellan), Katarina ölkafé (Krog Budget), Café Pascal (Kafé) och Pharmarium (Bar). Dessutom delades stipendiet Framtidsdraken ut för första gången till elever vid Sveriges restaurangskolor.
Vinnare kategori Krog Lyx: 
Oaxen Krog
Motivering: Här lever hantverksskicklighet och experimentlusta sida vid sida, och en kväll här blir något mer än bara ett vanligt restaurangbesök. Stämningen är varm och välkomnande och vi lockas att följa med på en smakresa som blir något helt unikt. Alla upplevelser är noga uttänkta och balanserade så att vi – trots alla de intryck menyn bjuder på – förmår uppfatta och uppskatta varenda liten detalj.

Vinnare kategori Krog Mellan: 
Fotografiska
Motivering: Här lämnas ingenting åt slumpen, varenda smak är exakt avvägd för att spela perfekt med sina kompisar på tallriken i rena, vackra rätter. Tilltalet är lika öppet och välkomnande som lokalen och såväl gäster som grönsakerna på tallriken får ett personligt bemötande där deras bästa sidor lockas fram. En konstupplevelse minst lika stor som de utställningar som visas i lokalens bottenvåning.

Vinnare kategori Krog Budget:
 Katarina ölkafé
Motivering: Denna södertolkning av en kvartersdeli har just det Gulddraken uppskattar: ett personligt urval av både mat och dryck och en atmosfär som lyckas med konststycket att vara på samma gång exotisk och välbekant, trendig och unik. På denna lilla pärla serveras vi lokala mikrobrygder och smörgåsar av internationellt snitt medan vi pratar om livet, jäststammar och vad vi ska laga för mat i helgen.

Vinnare kategori Kafé: 
Café Pascal
Motivering: Kaffe i all ära, men på ett riktigt bra kafé är alla delar lika viktiga. Årets vinnare har lyckats med alla detaljer: utöver det omsorgsfullt tillredda kaffet har de sensationellt bra smörgåsar, noga utvalt kaffebröd och service som är vänlig och uppmärksam även om stället är fullt av hungriga gäster. Och det är det, för det mesta. Vi förstår varför. Årets vinnare har nämligen den där självklara men alltför sällsynta kombinationen av hög kvalitet och härlig stämning.

Vinnare kategori Bar:
 Pharmarium
Motivering: Ett experimentlystet vattenhål där vi utmanas och överraskas vid varje besök. Här blandas dofterna av färska örter med kontinentala vindar, vi skålar i kristallglas och ser hur allt fler gäster trillar in till huvudstadens håll-i-hatten-bar nummer ett. Snitsig service och ödmjukt tilltal får oss att stormtrivas i stimmigheten, och deras välkomponerade elixir botar vilket dystert tisdagssyndrom som helst.

Förutom ovanstående priser delades också stipendiet Framtidsdraken ut för första gången. Det är ett samarbete mellan DN/Gulddraken och Sveriges krögare där tanken är att eleverna på de medverkande restaurangskolorna genom att äta en måltid på en riktigt bra restaurang får bättre förståelse för i vilka sammanhang de kommer att verka och vilka upplevelser deras gäster förväntar sig.

De medverkande skolorna har utsett fem elever var i årskurs två som får gå på någon av de medverkande krogarna, Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik och Fotografiska. Dessutom får två elever i årskurs tre Gulddrakens speciella stipendium, middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury utsett de två vinnarna som är:
Jonathan Gille, Stockholms internationella restaurangskola
- Penda Thomsson, Visbygymnasiet på Gotland
Motivering: Jonathan och Penda har en tydlig idé om vart de vill nå med sina studier. De har på ett bra och inspirerande sätt formulerat hur de vill gå vidare efter examen - och varför. Jonathan och Penda har ambition, nyfikenhet och en stor önskan att utvecklas. Vi tror att detta stipendium kommer att innebära nya insikter och stora möjligheter att växa i yrket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063