23948sdkhjf

Prata Mat är Sveriges största restaurangpodcast

Prata Mat, Sveriges största restaurangpodcast fyller ett år. Närmare 100 podcastinslag har producerats och över 20 000 har lyssnat. Producent är Lisbeth Rauden, chefredaktör på Restauranger&Storkök.
1. Vad är Prata Mat ?

– Prata Mat är en restauranpodcast med fokus på nytta, nyheter, nöje och nördigheter, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör och producent av Prata Mat. Podden är med och för människor i branschen och alla andra som är intresserade av mat, dryck, krogar, tävlingar, kockar, servitörer, bartender, sommelier, design, ekonomi, HR-frågor, CSR-frågor, hållbarhet ur alla aspekter, matsalsarbete, rekrytering, tendenser i Norden och hela världen, mer mera, med mera.

Det finns ingen avgränsning, men restaurangbranschen och aktörerna är utgångspunkten. Prata Mat är aktuell och fångar nyheterna.

2. Hur kom du på idén att göra podcast? – I mitt bevakningsområde arbetar oerhört passionerade, sociala och kommunikativa människor. Jag är ute på fältet mycket och får uppleva enormt givande samtal med proffs och personligheter. Att skriva artiklar och sammanfatta känns inte tillräckligt, man missar så mycket nerv och närhet. Det är svårt att återge personligheter, röster accenter, dialekter och olika språk i en text. Jag vill att fler ska kunna uppleva dessa möten som jag kallar samtalsprimörer, personen jag samtalar med är det viktiga. Det är orepeterat och spontant. Podcast är ett självklart format.

3. Hur tänker du att man ska använda den? – Precis som tidningen R&S, är det med och för proffs i restaurangbranschen, människor som jobbar hårt, reser mycket och ofta har händerna fulla. Vad är då bättre än att kunna ta del av sändningar medan man jobbar, reser eller tränar? Sedan är det möjligt att använda dem i utbildning också.

4. Hur många Prata Mat-poddar finns det idag ? – Närmare 100, jag håller på att välja vilken som ska bli den hundrade. Jag har en del godbitar på lager. Prata Mat-poddarna är korta, oftast under 10 minuter, ibland längre, det är meningen att man ska orka lyssna. Det är internationellt, en del görs på franska, för att det är många som kan franska i branschen. Intervjuerna på norska och danska går rakt ut utan översättning. Prata Mat är precis som R&S en plattform och ett nätverk i Sverige och Norden. Lyssnarna och de medverkande finns över hela världen. Finns de aktuella och personerna inte inom räckhåll gör jag skype-intervjuer, som den med Emma Bengtsson på Aquavit i New York.

5. Gör Prata Mat skillnad? – Det blir ofta snackisar kring poddarna. Det var Prata Mat som spräckte nyheten om semmelwrapen för några veckor sedan. Hur det gick till kan man lyssna på i två poddar med Mattias Ljungberg konditorn som skapade det nya bakverket.

6. Var hittarna man Prata Mat-poddarna?

Enklast är att prenumerera på dem via i-tunes http://itunes.apple.com/se/podcast/lisbeth-rauden/id910016996?l=en&mt=2

Intervju: Dagmar Forne, reporter och krönikör på Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079