23948sdkhjf

Fler jobb efter tre år med sänkt restaurangmoms

Visita redovisar effekterna av den sänkta momsen på restaurangmat. Trots tre år av lågkonjunktur och hög arbetslöshet har motsvarande 13 000 fler helårsanställningar skapats inom restaurangföretagen. Visitas bedömning är att 8 300 av dessa har tillkommit som en direkt följd av den sänkta momsen.
– Denna rapport är den mest aktuella studien och visar hur många jobb momssänkningen har genererat. Då det saknas uppdaterade utvärderingar är det överraskande att OECD i den nyligen publicerade Sverigerapporten baserar sina slutsatser på gamla rapporter, säger Eva Östling, vd på Visita i ett pressmeddelande.

Den sänkta momsen på restaurang- och cateringtjänster har lett till att prisnivån på restaurangtjänster var klart lägre än vad den skulle varit om momsen inte hade sänkts. Detta har i sin tur lett till att omsättningsnivån i restaurangbranschen är betydligt högre än vad den skulle varit om momsen inte sänkts. Det är detta som lett till att antalet jobb i restaurangbranschen ökat avsevärt de senaste tre åren.

– Fler jobb för unga och bättre integration är två av de största utmaningarna som Sverige står inför. Våra företag skapar både nya jobb för unga och är även en väg in i på arbetsmarknaden för utlandsfödda med låg utbildning, avslutar Eva Östling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062