Restaurangbranschen forsätter uppåt, trafiknära matservice backar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,5 procent under februari 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 8,6 procent enligt månadens statistik från SCB.



Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,5 procent under februari 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 8,6 procent enligt Restaurangindex.

I en kommentar säger Visita och DLF följande:

Restaurangomsättningen ökade med 7,1 procent i februari 2015 jämfört med februari 2014 och i volym med 4,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,5 procent.

Omsättningstillväxten på restaurangmarknaden har under de första månaderna 2015 varit mycket stark. Tillväxten i februari jämfört med februari föregående år var marginellt lägre än i januari jämfört med januari föregående år. Tillväxten var god i samtliga restaurangkategorier utom en under februari. Bäst var tillväxten bland hotellrestauranger på 11,1 procent.

Trafiknära restauranger backar
Precis som i januari var det i februari restaurangkategorin trafiknära restauranger som utvecklas svagast. Omsättningen krympte med 2,9 procent jämfört med februari 2014. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan januari 2015 och februari 2015, med cirka 0,4 procent, och låg i februari 2015 3,7 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Snabbmat och kaféer ökar:
Försäljningsvolymen inom hotellens restaurangförsäljning ökade med 8,6 procent i februari, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Kaféer/konditorier ökade sin försäljningsvolym med 6,2 procent i februari. Den kategori med svagast utveckling var trafiknära restauranger, vars försäljningsvolym minskade med 5,2 procent.

Bäst tillväxt i hotellrestauranger

Den enskilt högsta utvecklingen hittills under 2015 har varit i kategorin hotellens restaurangförsäljning. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori var 6,9 procent. Trafiknära restauranger är den kategori som har den svagaste ökningen under 2015, -4,6 procent enligt SCB.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Nyhetsbrev

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Arkiv

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

De fick Gulddrakar

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.185