Restaurangbranschen forsätter uppåt, trafiknära matservice backar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,5 procent under februari 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 8,6 procent enligt månadens statistik från SCB.



Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,5 procent under februari 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 8,6 procent enligt Restaurangindex.

I en kommentar säger Visita och DLF följande:

Restaurangomsättningen ökade med 7,1 procent i februari 2015 jämfört med februari 2014 och i volym med 4,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,5 procent.

Omsättningstillväxten på restaurangmarknaden har under de första månaderna 2015 varit mycket stark. Tillväxten i februari jämfört med februari föregående år var marginellt lägre än i januari jämfört med januari föregående år. Tillväxten var god i samtliga restaurangkategorier utom en under februari. Bäst var tillväxten bland hotellrestauranger på 11,1 procent.

Trafiknära restauranger backar
Precis som i januari var det i februari restaurangkategorin trafiknära restauranger som utvecklas svagast. Omsättningen krympte med 2,9 procent jämfört med februari 2014. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan januari 2015 och februari 2015, med cirka 0,4 procent, och låg i februari 2015 3,7 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Snabbmat och kaféer ökar:
Försäljningsvolymen inom hotellens restaurangförsäljning ökade med 8,6 procent i februari, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Kaféer/konditorier ökade sin försäljningsvolym med 6,2 procent i februari. Den kategori med svagast utveckling var trafiknära restauranger, vars försäljningsvolym minskade med 5,2 procent.

Bäst tillväxt i hotellrestauranger

Den enskilt högsta utvecklingen hittills under 2015 har varit i kategorin hotellens restaurangförsäljning. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori var 6,9 procent. Trafiknära restauranger är den kategori som har den svagaste ökningen under 2015, -4,6 procent enligt SCB.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132