23948sdkhjf

Ny kocktävling med ny rökteknik

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Efterfrågan på traditionella matförädlingsmetoder är på tillväxt. Nu har en ny konstruktion sett dagens ljus i ÄKTA RÖK, ett koncept för kyld och filtrerad kallrökning av livsmedel. Lanseringen sker i höst, men en tävling med tekniken äger rum redan i början av maj.

Två faktorer låg bakom att konstruktionen Äkta rök såg dagens ljus i Nacka utanför Stockholm: En deadline på kallrökt smör till Mathias Dahlgren och en vinterstorm piskande ute i Nacka. Röken ville inte ta sig och det var några timmar kvar till att leveransen på smöret skulle vara klar.

För teknikintresserade kockparet Schönemyr var det att anpassa sig till naturen ock försöka hitta en lösning tillsammans med kunniga hantverkare. Äkta rök är en kallrök, som är specialdesignad för flytande produkter. Metoden har resulterat i patentansökan .

Förutom att marknadsföra tekniken och utrustningen har Pia och Lasse Schönemyr, för detta Sverigeskafferiet också utvecklat kallrökta mejeriprodukter tillsammans med Arla.

Den 5 maj ser också en ny kocktävling dagens ljus, antalet kandidater är redan fulltecknat med bland annat Alexandra Zazzi, Ulf Wagner och Jens Linder i Starfältet och en väl så namnkunnig jury.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153