23948sdkhjf

Ny kocktävling med ny rökteknik

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Efterfrågan på traditionella matförädlingsmetoder är på tillväxt. Nu har en ny konstruktion sett dagens ljus i ÄKTA RÖK, ett koncept för kyld och filtrerad kallrökning av livsmedel. Lanseringen sker i höst, men en tävling med tekniken äger rum redan i början av maj.

Två faktorer låg bakom att konstruktionen Äkta rök såg dagens ljus i Nacka utanför Stockholm: En deadline på kallrökt smör till Mathias Dahlgren och en vinterstorm piskande ute i Nacka. Röken ville inte ta sig och det var några timmar kvar till att leveransen på smöret skulle vara klar.

För teknikintresserade kockparet Schönemyr var det att anpassa sig till naturen ock försöka hitta en lösning tillsammans med kunniga hantverkare. Äkta rök är en kallrök, som är specialdesignad för flytande produkter. Metoden har resulterat i patentansökan .

Förutom att marknadsföra tekniken och utrustningen har Pia och Lasse Schönemyr, för detta Sverigeskafferiet också utvecklat kallrökta mejeriprodukter tillsammans med Arla.

Den 5 maj ser också en ny kocktävling dagens ljus, antalet kandidater är redan fulltecknat med bland annat Alexandra Zazzi, Ulf Wagner och Jens Linder i Starfältet och en väl så namnkunnig jury.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Nyhetsbrev

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Arkiv

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Menigo omorganiserar och varslar

Här öppnar Max-restaurang nummer 122

Etablerar sig i Västervik – och snart öppnar den första restaurangen på Södermalm.

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131