23948sdkhjf

Ny kocktävling med ny rökteknik

Efterfrågan på traditionella matförädlingsmetoder är på tillväxt. Nu har en ny konstruktion sett dagens ljus i ÄKTA RÖK, ett koncept för kyld och filtrerad kallrökning av livsmedel. Lanseringen sker i höst, men en tävling med tekniken äger rum redan i början av maj.
Två faktorer låg bakom att konstruktionen Äkta rök såg dagens ljus i Nacka utanför Stockholm: En deadline på kallrökt smör till Mathias Dahlgren och en vinterstorm piskande ute i Nacka. Röken ville inte ta sig och det var några timmar kvar till att leveransen på smöret skulle vara klar.

För teknikintresserade kockparet Schönemyr var det att anpassa sig till naturen ock försöka hitta en lösning tillsammans med kunniga hantverkare. Äkta rök är en kallrök, som är specialdesignad för flytande produkter. Metoden har resulterat i patentansökan .

Förutom att marknadsföra tekniken och utrustningen har Pia och Lasse Schönemyr, för detta Sverigeskafferiet också utvecklat kallrökta mejeriprodukter tillsammans med Arla.

Den 5 maj ser också en ny kocktävling dagens ljus, antalet kandidater är redan fulltecknat med bland annat Alexandra Zazzi, Ulf Wagner och Jens Linder i Starfältet och en väl så namnkunnig jury.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078