Ny kocktävling med ny rökteknik

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Efterfrågan på traditionella matförädlingsmetoder är på tillväxt. Nu har en ny konstruktion sett dagens ljus i ÄKTA RÖK, ett koncept för kyld och filtrerad kallrökning av livsmedel. Lanseringen sker i höst, men en tävling med tekniken äger rum redan i början av maj.

Två faktorer låg bakom att konstruktionen Äkta rök såg dagens ljus i Nacka utanför Stockholm: En deadline på kallrökt smör till Mathias Dahlgren och en vinterstorm piskande ute i Nacka. Röken ville inte ta sig och det var några timmar kvar till att leveransen på smöret skulle vara klar.

För teknikintresserade kockparet Schönemyr var det att anpassa sig till naturen ock försöka hitta en lösning tillsammans med kunniga hantverkare. Äkta rök är en kallrök, som är specialdesignad för flytande produkter. Metoden har resulterat i patentansökan .

Förutom att marknadsföra tekniken och utrustningen har Pia och Lasse Schönemyr, för detta Sverigeskafferiet också utvecklat kallrökta mejeriprodukter tillsammans med Arla.

Den 5 maj ser också en ny kocktävling dagens ljus, antalet kandidater är redan fulltecknat med bland annat Alexandra Zazzi, Ulf Wagner och Jens Linder i Starfältet och en väl så namnkunnig jury.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.166