Mars – ännu en månad med restaurangtillväxt

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,1 procent under mars 2015 jämfört med samma månad föregående år. I mars var det restauranger på hotellen som ökade med 7,7 procent. Visita och DLF framhåller att mars 2015 är den månad som med snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Det föder optimism, konjunkturbarometern visar att resturanföretagarna tror på fortsatt tillväxt.

Majoriteten av restaurangkategorierna har haft tillväxt under mars månad, framför allt då de på hotellen samt personalrestauranger, som ökade med 7,7 procent respektive oc 5,8 procent enligt det senaste
Restaurangindex för mars 2015 som SCB publicerat.

Hotellens restaurangförsäljning är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 7,2 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,8 procent i mars, jämfört med samma månad 2014.
Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Mars 2014 till mars 2015.

Tillväxten i volym kalenderkorrigerat landade på hela 4,6 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2014. Det är den näst snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Omsättningstillväxten i värde under första kvartalet var starkast för restaurangkategorin hotellrestauranger med 9,8 procent följt av kategorin lunch- och kvällsrestauranger med 8,2 procent. Den starka tillväxten för hotellrestauranger är en effekt av att de svenska hotellen har haft en väldigt kraftig ökning av antalet gäster under perioden. Svagast tillväxt hade kategorin Trafiknära restauranger. Restaurangomsättningen sjönk för den kategorin med 4,9 procent första kvartalet 2015. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan februari 2015 och mars 2015, med 0,25 procent, och låg i mars 2015 4,0 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Optimismen rörande efterfrågan bland restaurangföretagen ökade relativt kraftigt igen under april jämfört med mars. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för april.

Pressmeddelandet i sin helhet:
http:// http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/389139/


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.159