23948sdkhjf

Mars – ännu en månad med restaurangtillväxt

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,1 procent under mars 2015 jämfört med samma månad föregående år. I mars var det restauranger på hotellen som ökade med 7,7 procent. Visita och DLF framhåller att mars 2015 är den månad som med snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Det föder optimism, konjunkturbarometern visar att resturanföretagarna tror på fortsatt tillväxt.

Majoriteten av restaurangkategorierna har haft tillväxt under mars månad, framför allt då de på hotellen samt personalrestauranger, som ökade med 7,7 procent respektive oc 5,8 procent enligt det senaste
Restaurangindex för mars 2015 som SCB publicerat.

Hotellens restaurangförsäljning är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 7,2 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,8 procent i mars, jämfört med samma månad 2014.
Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Mars 2014 till mars 2015.

Tillväxten i volym kalenderkorrigerat landade på hela 4,6 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2014. Det är den näst snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Omsättningstillväxten i värde under första kvartalet var starkast för restaurangkategorin hotellrestauranger med 9,8 procent följt av kategorin lunch- och kvällsrestauranger med 8,2 procent. Den starka tillväxten för hotellrestauranger är en effekt av att de svenska hotellen har haft en väldigt kraftig ökning av antalet gäster under perioden. Svagast tillväxt hade kategorin Trafiknära restauranger. Restaurangomsättningen sjönk för den kategorin med 4,9 procent första kvartalet 2015. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan februari 2015 och mars 2015, med 0,25 procent, och låg i mars 2015 4,0 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Optimismen rörande efterfrågan bland r estaurangföretagen ökade relativt kraftigt igen under april jämfört med mars. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för april.

Pressmeddelandet i sin helhet:
http:// http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/389139/


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137