Mars – ännu en månad med restaurangtillväxt

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,1 procent under mars 2015 jämfört med samma månad föregående år. I mars var det restauranger på hotellen som ökade med 7,7 procent. Visita och DLF framhåller att mars 2015 är den månad som med snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Det föder optimism, konjunkturbarometern visar att resturanföretagarna tror på fortsatt tillväxt.

Majoriteten av restaurangkategorierna har haft tillväxt under mars månad, framför allt då de på hotellen samt personalrestauranger, som ökade med 7,7 procent respektive oc 5,8 procent enligt det senaste
Restaurangindex för mars 2015 som SCB publicerat.

Hotellens restaurangförsäljning är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 7,2 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,8 procent i mars, jämfört med samma månad 2014.
Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Mars 2014 till mars 2015.

Tillväxten i volym kalenderkorrigerat landade på hela 4,6 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2014. Det är den näst snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Omsättningstillväxten i värde under första kvartalet var starkast för restaurangkategorin hotellrestauranger med 9,8 procent följt av kategorin lunch- och kvällsrestauranger med 8,2 procent. Den starka tillväxten för hotellrestauranger är en effekt av att de svenska hotellen har haft en väldigt kraftig ökning av antalet gäster under perioden. Svagast tillväxt hade kategorin Trafiknära restauranger. Restaurangomsättningen sjönk för den kategorin med 4,9 procent första kvartalet 2015. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan februari 2015 och mars 2015, med 0,25 procent, och låg i mars 2015 4,0 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Optimismen rörande efterfrågan bland r estaurangföretagen ökade relativt kraftigt igen under april jämfört med mars. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för april.

Pressmeddelandet i sin helhet:
http:// http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/389139/


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

Upprop i restaurangbranschen - vill öka efterfrågan på svenska råvaror

Efter sommarens torka uppmanas restauranger och måltidsverksamheter välja svenskt kött, frukt och grönt för att stötta bönder efter sommarens torka.

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bordsservering på McDonald´s

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127