23948sdkhjf

Mars – ännu en månad med restaurangtillväxt

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,1 procent under mars 2015 jämfört med samma månad föregående år. I mars var det restauranger på hotellen som ökade med 7,7 procent. Visita och DLF framhåller att mars 2015 är den månad som med snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Det föder optimism, konjunkturbarometern visar att resturanföretagarna tror på fortsatt tillväxt.

Majoriteten av restaurangkategorierna har haft tillväxt under mars månad, framför allt då de på hotellen samt personalrestauranger, som ökade med 7,7 procent respektive oc 5,8 procent enligt det senaste
Restaurangindex för mars 2015 som SCB publicerat.

Hotellens restaurangförsäljning är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 7,2 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,8 procent i mars, jämfört med samma månad 2014.
Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Mars 2014 till mars 2015.

Tillväxten i volym kalenderkorrigerat landade på hela 4,6 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2014. Det är den näst snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Omsättningstillväxten i värde under första kvartalet var starkast för restaurangkategorin hotellrestauranger med 9,8 procent följt av kategorin lunch- och kvällsrestauranger med 8,2 procent. Den starka tillväxten för hotellrestauranger är en effekt av att de svenska hotellen har haft en väldigt kraftig ökning av antalet gäster under perioden. Svagast tillväxt hade kategorin Trafiknära restauranger. Restaurangomsättningen sjönk för den kategorin med 4,9 procent första kvartalet 2015. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan februari 2015 och mars 2015, med 0,25 procent, och låg i mars 2015 4,0 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Optimismen rörande efterfrågan bland r estaurangföretagen ökade relativt kraftigt igen under april jämfört med mars. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för april.

Pressmeddelandet i sin helhet:
http:// http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/389139/
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Nyhetsbrev

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Arkiv

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.088