Mars – ännu en månad med restaurangtillväxt

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,1 procent under mars 2015 jämfört med samma månad föregående år. I mars var det restauranger på hotellen som ökade med 7,7 procent. Visita och DLF framhåller att mars 2015 är den månad som med snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Det föder optimism, konjunkturbarometern visar att resturanföretagarna tror på fortsatt tillväxt.

Majoriteten av restaurangkategorierna har haft tillväxt under mars månad, framför allt då de på hotellen samt personalrestauranger, som ökade med 7,7 procent respektive oc 5,8 procent enligt det senaste
Restaurangindex för mars 2015 som SCB publicerat.

Hotellens restaurangförsäljning är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 7,2 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,8 procent i mars, jämfört med samma månad 2014.
Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Mars 2014 till mars 2015.

Tillväxten i volym kalenderkorrigerat landade på hela 4,6 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2014. Det är den näst snabbaste omsättningstillväxten första kvartalet sedan 2007. Omsättningstillväxten i värde under första kvartalet var starkast för restaurangkategorin hotellrestauranger med 9,8 procent följt av kategorin lunch- och kvällsrestauranger med 8,2 procent. Den starka tillväxten för hotellrestauranger är en effekt av att de svenska hotellen har haft en väldigt kraftig ökning av antalet gäster under perioden. Svagast tillväxt hade kategorin Trafiknära restauranger. Restaurangomsättningen sjönk för den kategorin med 4,9 procent första kvartalet 2015. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan februari 2015 och mars 2015, med 0,25 procent, och låg i mars 2015 4,0 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Optimismen rörande efterfrågan bland r estaurangföretagen ökade relativt kraftigt igen under april jämfört med mars. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för april.

Pressmeddelandet i sin helhet:
http:// http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/389139/


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114