En långsam tillväxt i servicehandeln

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Servicehandelsindex från Svensk Servicehandel & Fast Food visar att försäljningen, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 0,1 procent under det andra kvartalet 2015. Bäst går det för delbranschen Café.

Samtliga delbranscher i Servicehandelsindex förutom Minilivs uppvisade positiv försäljningstillväxt under det andra kvartalet 2015. För Trafikbutikerna var utvecklingen dock svag och landade på 0,1 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Delbranscherna Café, Spel & Tobak och Fast Food uppvisade däremot starkare tillväxttal. Delbranschernas försäljning ökade med 3,4 procent, 2,3 procent respektive 1,8 procent. Svagast utveckling hade Minilivs vars försäljning minskade med 6,8 procent.

– Som väntat var servicehandelns försäljningstillväxt något lägre under andra kvartalet, då branschen mötte mycket starka jämförelsetal från föregående år. Sett över första halvåret kan vi dock konstatera att fyra av fem delbranscher har ökat sin försäljning. Branschen har som mål att kraftigt öka varuförsäljningen under den närmaste sexårsperioden så vi har fortfarande mycket arbete framför oss, säger Bengt Hedlund, vd för Svensk Servicehandel & Fast Food.
Servicehandlarnas framtidstro ökade med tre procentenheter mellan det första och andra kvartalet 2015. Detta trots att servicehandelns försäljning växte med försiktiga 0,1 procent. Den stigande framtidstron under det andra kvartalet förklaras främst av att kedjeaktörerna blivit mer optimistiska inför framtiden. Framtidstron hos de enskilda näringsidkarna minskade däremot mellan kvartalen. Framtidstron för hela branschen ligger nu på 28 procentenheter, vilket innebär en övervikt om 28 procent för optimisterna över pessimisterna.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Nyhetsbrev

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Arkiv

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

De fick Gulddrakar

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

Vd hos Fazer kliver av

Vd för Fazer Bageri Sverige lämnar posten.

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Pinchos med cityetablering

Sänd till en kollega

0.137