Glad att få vara en del av framgångsvågen

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Lasse Åberg, ni vet, var en av vintervärdarna i ”Vinter i P1”, 2013. Han berättade om sin bakgrund och uppväxt och avslutade med några tänkvärda om ord som jag försöker ta till mig. Historien handlar om en engelsk nunna som på 1600-talet samtalar med sin Herre. Hon ber bland annat om följande inför sin ålderdom:
”Herre, du vet bättre än jag själv att jag håller på att åldras. Avhåll mig från tron att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen...Gör mig tankfull men inte dyster, hjälpsam men inte beskäftig. Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer...Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär. Jag vågar inte be om ett förbättrat minne men jag ber om växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet när mitt minne inte stämmer med andras. Lär mig den strålande läxan att jag tar fel ibland. Låt mig få bli någorlunda angenäm. Jag vill inte vara ett helgon men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk. Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang och se talanger hos människor när man inte väntar sig sånt.”
Bra, eller hur? Efter snart 40 år i tidningsvärlden varav de senaste fyra som redaktör för Fast Food Magazine, ska jag nu under hösten lämna över till en efterträdare och lämna yrkeslivet, åtminstone som anställd. Jag kommer säkert att fortsätta att skriva, fast i andra sammanhang. Jag tror nämligen inte på att sluta tvärt. Det tror jag inte är nyttigt, vare sig fysiskt eller mentalt.

Det känns trots allt bra även om jag kommer att sakna pulsen och alla fantastiska människor som på olika sätt berikar den här branschen. Jag har lärt mig väldigt mycket om den så kallade snabbmatsbranschen och haft turen att få vara med och bevaka framgångsvågen. Fastfood-branschen har under senare år haft en fantastisk utveckling. Nya aktörer har stått som spön i backen och gjort att den traditionella branschen tvingats tänka om och nytt. Det är en utveckling som gagnat alla gäster/kunder som älskar olika typer av snabbmat, det vill säga mat som är prisvärd och som serveras på ett snabbt, enkelt och rationellt sätt, detta oavsett om det är på den stora hamburgerrestaurangen, från foodtrucken eller över disk i den moderna dagligvaruaffären.

Vi har vidare fått en fruktbar och nödvändig diskussion om bra och hälsosam snabbmat, särskilt med tanke på ett ökat ohälsotal bland befolkningen. Det finns många bra bevis för att branschen tar till sig av kritiken även om det ligger mycket i professor Stephan Rössners ord när han menar att man kan äta det mesta, bara man gör det med måtta och ser till att man rör på sig också.
Så tänker i alla fall jag leva mitt liv framöver. Tack för mig och jag hoppas att vi ses i något spännande sammanhang framöver.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Nyhetsbrev

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Arkiv

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

De fick Gulddrakar

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

Vd hos Fazer kliver av

Vd för Fazer Bageri Sverige lämnar posten.

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Pinchos med cityetablering

Sänd till en kollega

0.107