Svenska hållbara jätteräkor

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Jätteräkorna har nu tagit plats i bassängerna i den nybyggda odlingsanläggning på Findus i Bjuv. Den första skörden svenska, hållbart producerade jätteräkor beräknas vara färdig för leverans i december.

De hållbart odlade ynglen som används kommer från odlingar i Florida. Anläggningen i Bjuv är den första av sitt slag och poolerna där jätteräkorna kommer att växa upp är placerade i isolerade stålhallar. Vattnet i bassängerna värms upp bland annat med hjälp av spillvärme från Findus lokala biogasanläggning. Det håller en temperatur om 30 grader vilket krävs för att räkorna ska utvecklas bra.
Dessa räkor kommer att erbjudas ett antal utvalda grossister och restauranger. Därefter kommer övriga restaurangkunder och senare även livsmedelsbutiker att få tillgång till jätteräkorna.

Jätteräkorna kommer bland annat att utfordras med fiskrens från Findus fabrik men även med rester från ärtskörden. Odlingsanläggningen i Bjuv omfattar initialt 3 000 kvadratmeter vattenyta. Det kan i ett senare skede bli aktuellt att utvidga anläggningen.

– Ambitionen från både oss och vår samarbetspartner Vegafish är att utveckla satsningen på odling av jätteräkor i Bjuv. Detta är en odlingsmetod som ger klimatsmarta jätteräkor - något som är unikt på marknaden. Framöver kan det även bli aktuellt att odla andra arter av fisk och skaldjur på detta sätt, säger Henrik Hjalmarsson.

Samarbetspartnern Vegafish kommer att driva odlingen och Findus kommer att ansvara för infrysning och försäljning av produkterna under varumärket Findus. Det som gör räkodlingen klimatsmart är att den bygger på ett slutet system, ett koncept som Vegafish har utvecklat för att odla klimatsmarta jätteräkor. Anläggningen blir den första av sitt slag i världen och är ett av de första konkreta initiativen som förverkligas inom ramen för Findus vision ”Food Valley of Bjuv” – en mötesplats där entreprenörer och innovatörer möts för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Sänd till en kollega

0.137