23948sdkhjf

Svenska hållbara jätteräkor

Jätteräkorna har nu tagit plats i bassängerna i den nybyggda odlingsanläggning på Findus i Bjuv. Den första skörden svenska, hållbart producerade jätteräkor beräknas vara färdig för leverans i december.
De hållbart odlade ynglen som används kommer från odlingar i Florida. Anläggningen i Bjuv är den första av sitt slag och poolerna där jätteräkorna kommer att växa upp är placerade i isolerade stålhallar. Vattnet i bassängerna värms upp bland annat med hjälp av spillvärme från Findus lokala biogasanläggning. Det håller en temperatur om 30 grader vilket krävs för att räkorna ska utvecklas bra.
Dessa räkor kommer att erbjudas ett antal utvalda grossister och restauranger. Därefter kommer övriga restaurangkunder och senare även livsmedelsbutiker att få tillgång till jätteräkorna.

Jätteräkorna kommer bland annat att utfordras med fiskrens från Findus fabrik men även med rester från ärtskörden. Odlingsanläggningen i Bjuv omfattar initialt 3 000 kvadratmeter vattenyta. Det kan i ett senare skede bli aktuellt att utvidga anläggningen.

– Ambitionen från både oss och vår samarbetspartner Vegafish är att utveckla satsningen på odling av jätteräkor i Bjuv. Detta är en odlingsmetod som ger klimatsmarta jätteräkor - något som är unikt på marknaden. Framöver kan det även bli aktuellt att odla andra arter av fisk och skaldjur på detta sätt, säger Henrik Hjalmarsson.

Samarbetspartnern Vegafish kommer att driva odlingen och Findus kommer att ansvara för infrysning och försäljning av produkterna under varumärket Findus. Det som gör räkodlingen klimatsmart är att den bygger på ett slutet system, ett koncept som Vegafish har utvecklat för att odla klimatsmarta jätteräkor. Anläggningen blir den första av sitt slag i världen och är ett av de första konkreta initiativen som förverkligas inom ramen för Findus vision ”Food Valley of Bjuv” – en mötesplats där entreprenörer och innovatörer möts för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063