23948sdkhjf

Svenska hållbara jätteräkor

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Jätteräkorna har nu tagit plats i bassängerna i den nybyggda odlingsanläggning på Findus i Bjuv. Den första skörden svenska, hållbart producerade jätteräkor beräknas vara färdig för leverans i december.

De hållbart odlade ynglen som används kommer från odlingar i Florida. Anläggningen i Bjuv är den första av sitt slag och poolerna där jätteräkorna kommer att växa upp är placerade i isolerade stålhallar. Vattnet i bassängerna värms upp bland annat med hjälp av spillvärme från Findus lokala biogasanläggning. Det håller en temperatur om 30 grader vilket krävs för att räkorna ska utvecklas bra.
Dessa räkor kommer att erbjudas ett antal utvalda grossister och restauranger. Därefter kommer övriga restaurangkunder och senare även livsmedelsbutiker att få tillgång till jätteräkorna.

Jätteräkorna kommer bland annat att utfordras med fiskrens från Findus fabrik men även med rester från ärtskörden. Odlingsanläggningen i Bjuv omfattar initialt 3 000 kvadratmeter vattenyta. Det kan i ett senare skede bli aktuellt att utvidga anläggningen.

– Ambitionen från både oss och vår samarbetspartner Vegafish är att utveckla satsningen på odling av jätteräkor i Bjuv. Detta är en odlingsmetod som ger klimatsmarta jätteräkor - något som är unikt på marknaden. Framöver kan det även bli aktuellt att odla andra arter av fisk och skaldjur på detta sätt, säger Henrik Hjalmarsson.

Samarbetspartnern Vegafish kommer att driva odlingen och Findus kommer att ansvara för infrysning och försäljning av produkterna under varumärket Findus. Det som gör räkodlingen klimatsmart är att den bygger på ett slutet system, ett koncept som Vegafish har utvecklat för att odla klimatsmarta jätteräkor. Anläggningen blir den första av sitt slag i världen och är ett av de första konkreta initiativen som förverkligas inom ramen för Findus vision ”Food Valley of Bjuv” – en mötesplats där entreprenörer och innovatörer möts för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174