23948sdkhjf

Ekobrott mot bagerier och caféer

Unikt tillslag av Ekobrottsmyndigheten Göteborgstrakten. Det så kallade i ”bageri-ärendet” har nu fått myndigheten att agera. I tisdags genomförde tillslag på flera platser i Västergötland och i Göteborgstrakten i bolag inom bager- och cafébranschen. Ekobrottsmyndigheten beskriver ärendet som en avancerad form av bedrägerier som är svårupptäckta.
Tre brottsmisstänkta personer sitter nu anhållna för bokföringsbrott och bedrägerier. Husrannsakningar är genomförda och beslag har skett. Syftet med tillslaget är att förhöra de misstänkta och säkra underlag för bevis.
Brotten ska begåtts under 2014 samt första halvåret 2015 och omfattar totalt cirka cirka 2,5 miljoner kronor.
– Detta rör en avancerad form av bedrägerier som är svårupptäckt. Avsikten är nu att höra de misstänktas inställning och bland annat få deras förklaring kring vem/vilka som varit företrädare för dessa bolag, hur det gått till när avtal upprättats men också över de penningflöden som skett, berättar Carin Kilhamn kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
Misstankarna handlar om att bokföringsskyldighet under flera år inte har följts. Samt att en bank och flera finansieringsbolag lurats att betala ut pengar för leasingavtal trots att varken försäljning eller uthyrning skett.Totalt rör det sig om tio grova bedrägerier på sammanlagt cirka 2,5 miljoner kronor. Brotten ska begåtts under 2014 samt första halvåret 2015.
En huvudman misstänks för ett stort antal grova bedrägerier. Denne är anställd på bolag som säljer bland annat restaurang- och köksutrustning. Denna person misstänks vara den som har möjliggjort aktuella påstådda affärer utan att ha haft avsikten att leverera utrustning till angivna kunder.
En annan huvudman misstänks ha varit så kallad faktisk företrädare för flera bolag, det vill säga styrt bolagen och pengaflöden utan att vara ledamot i bolagen. Denne är misstänkt både för flera bokföringsbrott samt flera grova bedrägerier. Pengar från bedrägerierna har bland annat slussats mellan olika bolag och personer.
Den tredje personen misstänks för bland annat flera grova bedrägerier. Denne misstänks vara faktiskt företrädare för ett av bolagen och delaktig i några av bedrägerierna.Samtliga misstänkta förnekar brott.

– Utredningen kommer nu att fortsätta med sedvanlig förundersökningssekretess, vilket innebär att inga andra detaljer eller uppgifter kommer att kunna lämnas om utredningen till skydd för både inblandade individer samt utredningen, avslutar kammaråklagare Carin Kilhamn.
Eventuella häktningsframställningar kommer troligen lämnas in under torsdagen den 15 oktober.

Helsingborgs Dagblad uppger att anledningen till att Konditoriet Knut Jöns i Båstad kördes i botten är kopplat till ärendet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094