23948sdkhjf

Restaurangtillväxten fortsätter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 0,9 procent under september 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för snabbmats­restaurangerna, som ökade med 9,1 procent enligt senaste statistiken från SCB. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.

De flesta restaurangkategorier visar positiva försäljningsvolymer under september månad. Fram för allt snabbmatsrestaurangerna (+9,1 procent) och nöjesrestaurangerna (+7,0 procent). Hotellens restauranger är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 6,0 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.

Enligt Visitas och DLF:s kommentar förklaras tillväxten av den mycket starka turistsommaren i Sverige med rekordbeläggning på hotellen.
Det är stora i skillnader i tillväxten mellan de olika restaurangsegmenten. Snabbmatssektorn växte med över 10 procent för tredje månaden i rad i september. Medan tillbakagången i trafiknära restaurangerna fortsätter och omsättningen fortsatte att minska kraftigt jämfört med motsvarande månad 2014.

Tillväxten i volym tredje kvartalet ökade med 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2014. Detta trots en svag utveckling i september och ett starkt jämförelsekvartal 2014. Värt att notera är att det skett en revidering uppåt av omsättningsutvecklingen i juli och augusti.

Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan augusti 2015 och september 2015 med 0,2 procent, och låg i september 2015 5,4 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Länk till hela pressmeddelandet:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/395337/

Restaurangindex är ett index s om publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175