Restaurangtillväxten fortsätter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 0,9 procent under september 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för snabbmats­restaurangerna, som ökade med 9,1 procent enligt senaste statistiken från SCB. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.

De flesta restaurangkategorier visar positiva försäljningsvolymer under september månad. Fram för allt snabbmatsrestaurangerna (+9,1 procent) och nöjesrestaurangerna (+7,0 procent). Hotellens restauranger är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 6,0 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.

Enligt Visitas och DLF:s kommentar förklaras tillväxten av den mycket starka turistsommaren i Sverige med rekordbeläggning på hotellen.
Det är stora i skillnader i tillväxten mellan de olika restaurangsegmenten. Snabbmatssektorn växte med över 10 procent för tredje månaden i rad i september. Medan tillbakagången i trafiknära restaurangerna fortsätter och omsättningen fortsatte att minska kraftigt jämfört med motsvarande månad 2014.

Tillväxten i volym tredje kvartalet ökade med 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2014. Detta trots en svag utveckling i september och ett starkt jämförelsekvartal 2014. Värt att notera är att det skett en revidering uppåt av omsättningsutvecklingen i juli och augusti.

Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan augusti 2015 och september 2015 med 0,2 procent, och låg i september 2015 5,4 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Länk till hela pressmeddelandet:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/395337/

Restaurangindex är ett index s om publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Nyhetsbrev

Han går till Qvanti

Arkiv

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147