Gunnar Eriksson, kock med 12 Nobelmiddagar i sitt CV

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson bildar en ledartrio med stjärnkocken Sayan Isaksson och konditor Daniel Roos att leverera en modern, hållbar och elegant festmåltid till Nobelmiddagens 1350 gäster.

Sayan Isaksson är kanske mest känd för sina välrenommerade restauranger Esperanto, Råkultur och Shibumi och debuterar i år som Nobelkock. Konditor Daniel Roos debuterade förra året som dessertmästare.

Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson gör dock sin trettonde Nobelmiddag. Totalt 43 kockar har under hans ledning lagat mat under 4 dagar inför middagen idag. Förarbetet har däremot pågått har sedan i våras för att hitta de ultimata rätterna till Nobelbanketten.

-Det viktigaste är att alla vet vad de ska göra, att vi har roligt och har bra råvaror. Då blir det en lyckad middag, säger köksmästare Gunnar Eriksson medan arbetslaget lugnt och målinriktat arbetar vid sina tilldelade stationer.

Enligt Sayan och Daniel står utmaningen i att skapa en meny som är logistiskt möjlig att tillaga och servera till 1350 gäster på under två timmar utan att tappa vare sig elegans, temperatur eller smak. De menar att det är Gunnars erfarenhet och förmåga att se till logistiken som ger dem rätt förutsättningar för att kunna vara kreativa.

- Utan Gunnar och hans erfarenhet hade det aldrig gått. Han vet precis vad som går att göra och hur vi ska gardera så inget kan gå fel, säger Daniel.
Menyn avslöjas ikväll klockan 19.00. Enligt tradition används skandinaviska råvaror och menyn är inspirerad av Sverige, om inte i smak så i design. Gunnar och gänget avslutar dock kvällen med sin egen tradition, en välförtjänt Champagne-skål i köket när de sista rätterna serverats.
Menyn publiceras klockan 19.00 och bilder på menyn publiceras klockan 21.30 i pressrummet på nobelprize.org


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Nyhetsbrev

Fler än fyrtio nya caféer

Arkiv

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Nytt franskt pris till Picadeli

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Findus blir delägare i Toppfrys

Sänd till en kollega

0.101