23948sdkhjf

Gunnar Eriksson, kock med 12 Nobelmiddagar i sitt CV

Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson bildar en ledartrio med stjärnkocken Sayan Isaksson och konditor Daniel Roos att leverera en modern, hållbar och elegant festmåltid till Nobelmiddagens 1350 gäster.
Sayan Isaksson är kanske mest känd för sina välrenommerade restauranger Esperanto, Råkultur och Shibumi och debuterar i år som Nobelkock. Konditor Daniel Roos debuterade förra året som dessertmästare.

Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson gör dock sin trettonde Nobelmiddag. Totalt 43 kockar har under hans ledning lagat mat under 4 dagar inför middagen idag. Förarbetet har däremot pågått har sedan i våras för att hitta de ultimata rätterna till Nobelbanketten.

-Det viktigaste är att alla vet vad de ska göra, att vi har roligt och har bra råvaror. Då blir det en lyckad middag, säger köksmästare Gunnar Eriksson medan arbetslaget lugnt och målinriktat arbetar vid sina tilldelade stationer.

Enligt Sayan och Daniel står utmaningen i att skapa en meny som är logistiskt möjlig att tillaga och servera till 1350 gäster på under två timmar utan att tappa vare sig elegans, temperatur eller smak. De menar att det är Gunnars erfarenhet och förmåga att se till logistiken som ger dem rätt förutsättningar för att kunna vara kreativa.

- Utan Gunnar och hans erfarenhet hade det aldrig gått. Han vet precis vad som går att göra och hur vi ska gardera så inget kan gå fel, säger Daniel.
Menyn avslöjas ikväll klockan 19.00. Enligt tradition används skandinaviska råvaror och menyn är inspirerad av Sverige, om inte i smak så i design. Gunnar och gänget avslutar dock kvällen med sin egen tradition, en välförtjänt Champagne-skål i köket när de sista rätterna serverats.
Menyn publiceras klockan 19.00 och bilder på menyn publiceras klockan 21.30 i pressrummet på nobelprize.org
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08