Gunnar Eriksson, kock med 12 Nobelmiddagar i sitt CV

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson bildar en ledartrio med stjärnkocken Sayan Isaksson och konditor Daniel Roos att leverera en modern, hållbar och elegant festmåltid till Nobelmiddagens 1350 gäster.

Sayan Isaksson är kanske mest känd för sina välrenommerade restauranger Esperanto, Råkultur och Shibumi och debuterar i år som Nobelkock. Konditor Daniel Roos debuterade förra året som dessertmästare.

Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson gör dock sin trettonde Nobelmiddag. Totalt 43 kockar har under hans ledning lagat mat under 4 dagar inför middagen idag. Förarbetet har däremot pågått har sedan i våras för att hitta de ultimata rätterna till Nobelbanketten.

-Det viktigaste är att alla vet vad de ska göra, att vi har roligt och har bra råvaror. Då blir det en lyckad middag, säger köksmästare Gunnar Eriksson medan arbetslaget lugnt och målinriktat arbetar vid sina tilldelade stationer.

Enligt Sayan och Daniel står utmaningen i att skapa en meny som är logistiskt möjlig att tillaga och servera till 1350 gäster på under två timmar utan att tappa vare sig elegans, temperatur eller smak. De menar att det är Gunnars erfarenhet och förmåga att se till logistiken som ger dem rätt förutsättningar för att kunna vara kreativa.

- Utan Gunnar och hans erfarenhet hade det aldrig gått. Han vet precis vad som går att göra och hur vi ska gardera så inget kan gå fel, säger Daniel.
Menyn avslöjas ikväll klockan 19.00. Enligt tradition används skandinaviska råvaror och menyn är inspirerad av Sverige, om inte i smak så i design. Gunnar och gänget avslutar dock kvällen med sin egen tradition, en välförtjänt Champagne-skål i köket när de sista rätterna serverats.
Menyn publiceras klockan 19.00 och bilder på menyn publiceras klockan 21.30 i pressrummet på nobelprize.org


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Nyhetsbrev

Han går till Qvanti

Arkiv

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149