2. Mer om arbetsskador på julfest

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Peter Hedberg nämner som exempel ett rättsfall som handlar om en avtackningsfest på en båt där en berusad anställd föll och skadade ryggen vid midnatt.

– Försäkringskassan menade att festen varit i arbetsgivarens intresse fram till klockan nio då middagen avslutades och till dess hade mannen omfattats av arbetsskadeförsäkringen. Aktiviteterna därefter var en syssla ”som är skild från hans egentliga arbete”, säger Peter Hedberg.

Länsrätten höll med om Försäkringskassans bedömning. Mannen överklagade dock domen och fick rätt hos Kammarrätten.

– Kammarrätten uppmärksammade att mannens chef bett honom stanna kvar och ansvara för den fortsatta avtackningen sedan han själv lämnat festen efter middagen, förklarar Peter Hedberg. Genom det betraktades olyckan föll under lagen om arbetsskadeförsäkring.

Andra rättsfall som kan ge ledning är till exempel att en tandskada orsakad av en körsbärskärna i en kaka som en försäljare fick av en kund vid besök, och som sedan betraktades som arbetsskada.

– Sammanfattningsvis kan man säga att området bedöms från fall till fall. De gemensamma nämnarna för en gynnsam utgång för den anställde är att festen är organiserad av arbetsgivaren och att denne är på plats, vilket styrker att arrangemanget sker i företagets intresse, säger Peter Hedberg R&S juridiske expert. Den olycksdrabbade ska inte ha medverkat till skadan genom att ha varit grovt vårdslös eller handlat med uppsåt. Alkoholkonsumtion verkar gå bra till viss mån, innan den övergår i just grov vårdslöshet.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Nyhetsbrev

Han går till Qvanti

Arkiv

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127