23948sdkhjf

2. Mer om arbetsskador på julfest

Peter Hedberg nämner som exempel ett rättsfall som handlar om en avtackningsfest på en båt där en berusad anställd föll och skadade ryggen vid midnatt.
– Försäkringskassan menade att festen varit i arbetsgivarens intresse fram till klockan nio då middagen avslutades och till dess hade mannen omfattats av arbetsskadeförsäkringen. Aktiviteterna därefter var en syssla ”som är skild från hans egentliga arbete”, säger Peter Hedberg.

Länsrätten höll med om Försäkringskassans bedömning. Mannen överklagade dock domen och fick rätt hos Kammarrätten.

– Kammarrätten uppmärksammade att mannens chef bett honom stanna kvar och ansvara för den fortsatta avtackningen sedan han själv lämnat festen efter middagen, förklarar Peter Hedberg. Genom det betraktades olyckan föll under lagen om arbetsskadeförsäkring.

Andra rättsfall som kan ge ledning är till exempel att en tandskada orsakad av en körsbärskärna i en kaka som en försäljare fick av en kund vid besök, och som sedan betraktades som arbetsskada.

– Sammanfattningsvis kan man säga att området bedöms från fall till fall. De gemensamma nämnarna för en gynnsam utgång för den anställde är att festen är organiserad av arbetsgivaren och att denne är på plats, vilket styrker att arrangemanget sker i företagets intresse, säger Peter Hedberg R&S juridiske expert. Den olycksdrabbade ska inte ha medverkat till skadan genom att ha varit grovt vårdslös eller handlat med uppsåt. Alkoholkonsumtion verkar gå bra till viss mån, innan den övergår i just grov vårdslöshet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094