23948sdkhjf

2. Mer om arbetsskador på julfest

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Peter Hedberg nämner som exempel ett rättsfall som handlar om en avtackningsfest på en båt där en berusad anställd föll och skadade ryggen vid midnatt.

– Försäkringskassan menade att festen varit i arbetsgivarens intresse fram till klockan nio då middagen avslutades och till dess hade mannen omfattats av arbetsskadeförsäkringen. Aktiviteterna därefter var en syssla ”som är skild från hans egentliga arbete”, säger Peter Hedberg.

Länsrätten höll med om Försäkringskassans bedömning. Mannen överklagade dock domen och fick rätt hos Kammarrätten.

– Kammarrätten uppmärksammade att mannens chef bett honom stanna kvar och ansvara för den fortsatta avtackningen sedan han själv lämnat festen efter middagen, förklarar Peter Hedberg. Genom det betraktades olyckan föll under lagen om arbetsskadeförsäkring.

Andra rättsfall som kan ge ledning är till exempel att en tandskada orsakad av en körsbärskärna i en kaka som en försäljare fick av en kund vid besök, och som sedan betraktades som arbetsskada.

– Sammanfattningsvis kan man säga att området bedöms från fall till fall. De gemensamma nämnarna för en gynnsam utgång för den anställde är att festen är organiserad av arbetsgivaren och att denne är på plats, vilket styrker att arrangemanget sker i företagets intresse, säger Peter Hedberg R&S juridiske expert. Den olycksdrabbade ska inte ha medverkat till skadan genom att ha varit grovt vårdslös eller handlat med uppsåt. Alkoholkonsumtion verkar gå bra till viss mån, innan den övergår i just grov vårdslöshet.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.214