23948sdkhjf

1. Olyckor på julfesten, vem ansvarar?

Om en anställd i Danmark råkar skada sig på julfesten kan arbetsgivaren utkrävas ansvar och ska anmäla det som arbetsskada. I Sverige är dock julfestande personal själva mer ansvariga.

Det som avgör är däremot att det är arbetsgivaren som bjudit in till julfesten och skapat ramarna för den och om skadan uppstått inom det som är normalt på en julfest, som till exempel dans skriver danska horesta.dk. För en dansk festprisse har det ingen betydelse om julfesten äger rum på arbetsplatsen eller är arrangerad på annan plats.Enligt dansk arbetsrätt påverkas inte bedömning av arbetsskadan av medarbetarens eventuella påverkan av alkohol vid skadetillfället. Däremot är inte arbetsgivaren ansvarig om en medarbetare fortsätter festandet på annan plats än den ursprungliga personalfesten och skadar sig där.


Advokat Peter Hedberg, von lode advokat
, expertskribent inom juridik på Restauranger & Storkök, förklarar att i Sverige är visserligen arbetsgivaren också ansvarig för skador som uppkommer på en personalfest. Men i bedömningen av ansvaret för arbetsskadan väger man in den skadades påverkan av alkohol.

Det är inte helt klart vad som räknas som en arbetsskada och när den ska ske för att räknas som en sådan. Peter Hedberg säger till R&S att det inte finns någon klar definition i lagen. En arbetsskada avser en skada till följd av olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetet.

I Sverige är det främst Försäkringskassan som är ansvarig för bedömningen av arbetsskador. Aktiviteter, exempelvis en fest, som sker i företagets intresse utanför arbetstid, och som medför att en skada uppstår, kan göra att den skadan betraktas som arbetsskada.

– Om stora mängder alkohol är med i bilden, mer än vad som räknas som normalt, kan det bli en bedömning från fall till fall vad som räknas som arbetsskada, säger advokat Peter Hedberg, von lode advokatbyrå. Bedömningen påverkas så att ersättningen sänks om den anställde medverkat till skadan genom grov vårdslöshet eller uppsåt.

Läs mer i artikel här intill.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093