23948sdkhjf

1. Olyckor på julfesten, vem ansvarar?

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Om en anställd i Danmark råkar skada sig på julfesten kan arbetsgivaren utkrävas ansvar och ska anmäla det som arbetsskada. I Sverige är dock julfestande personal själva mer ansvariga.


Det som avgör är däremot att det är arbetsgivaren som bjudit in till julfesten och skapat ramarna för den och om skadan uppstått inom det som är normalt på en julfest, som till exempel dans skriver danska horesta.dk. För en dansk festprisse har det ingen betydelse om julfesten äger rum på arbetsplatsen eller är arrangerad på annan plats.Enligt dansk arbetsrätt påverkas inte bedömning av arbetsskadan av medarbetarens eventuella påverkan av alkohol vid skadetillfället. Däremot är inte arbetsgivaren ansvarig om en medarbetare fortsätter festandet på annan plats än den ursprungliga personalfesten och skadar sig där.


Advokat Peter Hedberg, von lode advokat
, expertskribent inom juridik på Restauranger & Storkök, förklarar att i Sverige är visserligen arbetsgivaren också ansvarig för skador som uppkommer på en personalfest. Men i bedömningen av ansvaret för arbetsskadan väger man in den skadades påverkan av alkohol.

Det är inte helt klart vad som räknas som en arbetsskada och när den ska ske för att räknas som en sådan. Peter Hedberg säger till R&S att det inte finns någon klar definition i lagen. En arbetsskada avser en skada till följd av olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetet.

I Sverige är det främst Försäkringskassan som är ansvarig för bedömningen av arbetsskador. Aktiviteter, exempelvis en fest, som sker i företagets intresse utanför arbetstid, och som medför att en skada uppstår, kan göra att den skadan betraktas som arbetsskada.

– Om stora mängder alkohol är med i bilden, mer än vad som räknas som normalt, kan det bli en bedömning från fall till fall vad som räknas som arbetsskada, säger advokat Peter Hedberg, von lode advokatbyrå. Bedömningen påverkas så att ersättningen sänks om den anställde medverkat till skadan genom grov vårdslöshet eller uppsåt.

Läs mer i artikel här intill.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126