1. Olyckor på julfesten, vem ansvarar?

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Om en anställd i Danmark råkar skada sig på julfesten kan arbetsgivaren utkrävas ansvar och ska anmäla det som arbetsskada. I Sverige är dock julfestande personal själva mer ansvariga.


Det som avgör är däremot att det är arbetsgivaren som bjudit in till julfesten och skapat ramarna för den och om skadan uppstått inom det som är normalt på en julfest, som till exempel dans skriver danska horesta.dk. För en dansk festprisse har det ingen betydelse om julfesten äger rum på arbetsplatsen eller är arrangerad på annan plats.Enligt dansk arbetsrätt påverkas inte bedömning av arbetsskadan av medarbetarens eventuella påverkan av alkohol vid skadetillfället. Däremot är inte arbetsgivaren ansvarig om en medarbetare fortsätter festandet på annan plats än den ursprungliga personalfesten och skadar sig där.


Advokat Peter Hedberg, von lode advokat
, expertskribent inom juridik på Restauranger & Storkök, förklarar att i Sverige är visserligen arbetsgivaren också ansvarig för skador som uppkommer på en personalfest. Men i bedömningen av ansvaret för arbetsskadan väger man in den skadades påverkan av alkohol.

Det är inte helt klart vad som räknas som en arbetsskada och när den ska ske för att räknas som en sådan. Peter Hedberg säger till R&S att det inte finns någon klar definition i lagen. En arbetsskada avser en skada till följd av olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetet.

I Sverige är det främst Försäkringskassan som är ansvarig för bedömningen av arbetsskador. Aktiviteter, exempelvis en fest, som sker i företagets intresse utanför arbetstid, och som medför att en skada uppstår, kan göra att den skadan betraktas som arbetsskada.

– Om stora mängder alkohol är med i bilden, mer än vad som räknas som normalt, kan det bli en bedömning från fall till fall vad som räknas som arbetsskada, säger advokat Peter Hedberg, von lode advokatbyrå. Bedömningen påverkas så att ersättningen sänks om den anställde medverkat till skadan genom grov vårdslöshet eller uppsåt.

Läs mer i artikel här intill.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Nyhetsbrev

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Arkiv

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

De fick Gulddrakar

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.193