23948sdkhjf

Momssänkning gav 11 300 fler helårsarbeten

Statliga Tillväxtanalys har kommit med sin slutrapport om momssänkningen. Resultatet är 11 300 nya jobb på tre år.
Den statliga myndigheten Tillväxtanalys har kommit med sin slutrapport där de följt upp effekterna av sänkt moms på restaurang- och cateringstjänster vad gäller företagande och effekterna av regelförenkling.

Tillväxtanalys utvärdering visar att det på tre år skapats 11 300 helårsverken i restaurangbranschen som en direkt följd av den sänkta momsen på restaurangmat.

– Många av dessa nya jobb har gått till personer som inte var sysselsatta tidigare. Av dessa var en stor andel födda utomlands, vilket visar att denna reform varit mycket viktig för att förbättra integration i Sverige, säger Eva Östling, vd på Visita.

Vidare konstaterar Tillväxtanalys att det tillkommit nästan 500 fler restaurangföretag än vad som varit fallet utan momssänkningen.

– Sverige behöver alla nya företag vi kan få och att det som en direkt följa av den sänkta momsen skapats 500 nya restaurangföretag ger ett mycket högt betyg till den här reformen, säger Eva Östling.

Tillväxanalys bedömer också att mot bakgrund av att de kortsiktiga effekterna är relativt kraftiga och att en stor del av inflödet till branschen inte var sysselsatta året innan att den sänkta restaurangmomsen även kommer att ha en långsiktigt positiv effekt på den varaktiga sysselsättningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157