Mat som ska kastas kan köpas billigt

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Digitala tjänster för att sälja vidare restaurangmat som annars ska kastas, blir allt vanligare. ResQ och Karma är två företag som satsar på att minska matsvinnet.

Både ResQ och Karma har tagit fram en mobilapplikation som erbjuder rätter, som överproducerats och riskerar att slängas, till ett reducerat pris.
Bland ResQ´s kunder finns krögaren Pontus Frithiofs olika restaurangkoncept, Cafékedjan Barista, bageriet Bread and Table och snabbmatskedjan Sushirullen.
Efter bara nio månader har tjänsten lanserats i fem länder i Europa. Fler än 20 nya restauranger ansluter sig per vecka och över 80 000 portioner har räddats till ett värde av 350 000 kilo koldioxid, vilket motsvarar ungefär förbränningen av 140 000 liter bensin, enligt Svensk Energi.
– Över 15 000 användare redan har räddat minst en portion i vår app, säger Mikael Melin, Country Manager i Sverige.
– Bra råvaror gör ingen nytta om de kastas och restaurangbranschen måste bli bättre på att ta ansvar, trots att det är svårt. Samarbetet med ResQ är en viktig del i vår plan att erbjudande mer hållbara alternativ, säger krögaren Pontus Frithiof.

Karma som lanserades nyligen har redan knutit ett samarbete med branschaktörer som cafékedjan Waynes Coffee och restauranggrossisten Martin & Servera.
– Bara i Sverige slängs det enligt Naturvårdsverket årligen 500 000 ton fullt ätbar mat, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp om två miljoner ton. Med Karma-appen vill vi på ett enkelt sätt minska miljöpåverkan och låta fler ta del av den högkvalitativa mat som produceras, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare till Karma.

Idag säljer cirka 40 stycken restauranger och caféer i centrala Stockholm sin överskottsmat via Karma, bland annat Vassa Eggen, Nybrogatan 38, Koloni och Wayne´s Coffee.
– Minimal miljöpåverkan och hållbarhet är en av hörnstenarna i Wayne’s Coffees verksamhet. När Karma kom till oss och förklarade hur vi kan vara den första cafékedja som hjälper till att aktivt minska matsvinnet på ett sätt som alla tjänar på, var det ett enkelt beslut att ansluta oss till tjänsten, säger Daniel Nordström, produktutvecklingschef på Wayne’s Coffee med 130 caféer i Norden och verksamhet i sex länder.

För att ytterligare minska matsvinnet i Sverige har Karma i dagarna skrivit avtal med den största restauranggrossisten, Martin & Servera. Med Martin & Serveras rikstäckande organisation kommer fler restauranger och caféer över hela landet att kunna registrera sig och erbjuda sina kunder den nya tjänsten.

Om matsvinn
En studie av Potsdam Institute visade att cirka 40 procent av maten som produceras aldrig blir uppäten. Restauranger i Sverige slänger i snitt nio kilo per person och år, vilket placerar Sverige som det femte värsta landet på att slänga mat i Europa, enligt Europeiska Kommissionen.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.113