23948sdkhjf

Hög ljudnivå ett problem på restauranger

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Hög ljudnivå på restauranger kan vara påfrestande för alla, inte bara för de 1,4 miljoner svenskar som lider av någon typ av hörselnedsättning.

Enligt en undersökning från Hörselskadades riksförbund har varannan svensk svårt att höra och samtala på kafé och restaurang och fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem. Dagens avskalade inredningar har bara förvärrat problemen.

Hög bakgrundsmusik, slamrande porslin och högljudda röster kan få ljudstyrkan på en restaurang att uppgå till 90 decibel, vilket motsvarar ljudnivån på en gräsklippare. Detta kan upplevas som obehagligt i sig, och inte minst bidra till att det blir svårt att kommunicera med sitt sällskap.

Enligt undersökningen från Hörselskadades Riksförbund (HRF) har varannan svårt att höra och samtala på kafé/restaurang och fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem. En bidragande orsak till problemen är att ljudet av röster, steg, slamrande porslin, bakgrundsmusik, brummande kyldiskar och skrapet av stolsben förvrängs och mångfaldigas när det studsar mellan hårda ytor i minimalistiska lokaler med dålig akustik. Det leder till att gästerna höjer rösten, vilket i sin tur bidrar till att skruva upp bullerspiralen till ett oväsen som stör samtal och trivsel.

På senare tid har problemet med hög ljudnivå uppmärksammats allt mer och initiativ har startats för att komma till bukt med problematiken. Exempelvis startade HRF tillsammans med före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth en arbetsgrupp för att jobba för bättre ljudvolymer på restauranger, och i dag är det vanligt att matrecensenter lyfter fram god ljudmiljö i restaurangrecensioner.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De skapar app för matbedömning

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

Petite Sabis ska locka med färdigmat och servering i köpcentret.

Dags för tionde Krogveckan

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Nyhetsbrev

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Arkiv

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144