Ekologiskt och alkoholfritt ökar på Systemet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Ekologiska och alkoholfria drycker blir mer populära bland svenskarna. Och bland ”vanliga” viner kan en kommande trend vara lägre alkoholstyrka, spår mat- och När Systembolaget nu släpper försäljningssiffrorna för 2016 blir trenden tydlig.



– Generellt sett är det ett ökat intresse för både ekologiskt och alkoholfritt. Alkoholfritt är det segmentet som har ökat mest hos oss, när vi jämför med alla kategorier av drycker, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget, till TT.

Fakta: Eko och alkoholfritt ökar

Försäljningen av ekologiska produkter på Systembolaget — ökning under 2016 jämfört med 2015.

Sprit: 4,95 procent
Vin: 21,48 procent
Öl: 48,73 procent
Cider och blanddrycker: 18,76 procent
Alkoholfritt: 38,93 procent
Total ökning: 27,10 procent

Det ekologiska ökar även i andel av den totala försäljningen. Störst andel har vin, där utgör ekologiska viner en femtedel av försäljningen. Totalt står det ekologiska för knappt 12 procent.

Försäljningen av alkoholfritt ökade med 10,8 procent under 2016, jämfört med 2015. Även alkoholfritt ökar i andel av det totala, men det är på låga nivåer. Knappt 1 procent av Systembolagets försäljning, i liter, är alkoholfria produkter.

Källa: Systembolaget

Fakta: Här är storsäljarna 2016



Mest sålda spriten: 1. Explorer Vodka 2. Lord Calvert 3. Absolut Vodka
Mest sålda röda vinet: 1. Umbala 2. Il Barone Rosso 3. Castelforte Partziale Appassimento
Mest sålda vita vinet: 1. Zumbali Chenin Blanc 2. Castillo de Gredos Blanco 3. Foot of Africa Chenin Blanc
Mest sålda ölen: 1. Mariestads Export 2. Norrlands Guld Export 3. Sofiero Original
Mest sålda alkoholfria: 1. Jus de Pommes Artisanal Pétillant 2. Carlsberg Non-Alcoholic 3. Mousserande Jordgubbsdryck Alkoholfri

Försäljningen mäts i liter

- See more at: http://fri-kopenskap.se/nyheter/eko-och-alkoholfritt-poppis-pa-systemet/#sthash.WQEjPA8z.dpuf


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.266