Sverige – kokböckernas Silicon Valley

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Inte mindre än 59 svenska kokböcker utgivna senaste året representerar nu Sverige i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards. Sammanlagt 211 länder deltar i tävlingen som ofta kallas kokböckernas Oscarsgala.

Sverige är det land som ger ut flest kokböcker per capita i hela världen och svenska kokböcker och matmedia anses hålla mycket hög klass internationellt. Förra året vann Sverige i de viktigaste kategorierna Best Food Television, Best Book of the Year och Best Publisher in the World

- Jag har följt Sveriges kokböcker och matmedia på nära håll i över 20 år, utvecklingen är helt fantastisk, säger Edouard Cointreau som är ordförande i Gourmand Awards internationella jury. Branschen attraherar ny ung talang, med författare, formgivare, redaktörer, illustratörer och fotografer. Med det i beaktande, i kombination med den snabba tillväxten inom svensk kokboksutgivning, innovationsgraden och den höga kvaliteten så har Sverige blivit kokböckernas Silicon Valley.

Sveriges bästa kokböcker utgivna under 2016 har bedömts av en internationell jury. De vinnande kokböckerna från Sverige listas nedan. Dessa böcker och bidrag har nu kvalificerat sig till att tävla om Gourmand Awards i årets 'Best in the World'-utmärkelser. Dess 'shortlist' presenteras inom 6 veckor och galan med prisutdelningar går av stapeln den 27- 28 maj 2017. Festligheterna sker i kinesiska Yantai, som är värdstad för tredje året i rad.

Ett urval av svenska böcker om finns med:

I kategorin BEST COOKBOOK OF THE YEAR: Nobel Prize Cookbook - N.Wahlstrom, F. Eriksson, G Klötzke (Max Ström)

I kategorin PROFESSIONALS tävlar: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts

I kategorin CHEF: The Flying Elk - Björn Frantzen (Norstedts)

PROFESSIONALS: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts)

I kategorin TV ENGLISH: Food from The Fire - Niklas Ekstedt (Pavilion Books)

I kategorin BEST PHOTOGRAPHY: Smörstekt Per-Erik Berglund (Apelfeldt)

I kategorin BEST DESIGN: Fisk Skaldjur - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

Hemkunskap - Mathias Dahlgren, Bonnier Fakta, finns med i två kategorier BEST FOREIGN-INTERNATIONAL CUISINE och FOOD AND THE FAMILY: :

I kategorin BEST MEDITERRANEAN CUISINE – DUN GIFFORD AWARD: Mat som gör gott - Tareq Taylor (Bonnier Fakta)

I kategorin FOOD WRITING: Matens Makt - Britt-Marie Mattsson, Leif Mannerström (Norstedts)

I kategorin MEAT: Kött, Vilt & Fågel - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

I kategorin PASTRY PRO: Julens Söta - Jan Hedh (Norstedts)



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

I spåren av den blomstrande ölindustrin har delstaten Oregon introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Nyhetsbrev

Ny hos Poppels

Arkiv

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139