Sverige – kokböckernas Silicon Valley

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Inte mindre än 59 svenska kokböcker utgivna senaste året representerar nu Sverige i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards. Sammanlagt 211 länder deltar i tävlingen som ofta kallas kokböckernas Oscarsgala.

Sverige är det land som ger ut flest kokböcker per capita i hela världen och svenska kokböcker och matmedia anses hålla mycket hög klass internationellt. Förra året vann Sverige i de viktigaste kategorierna Best Food Television, Best Book of the Year och Best Publisher in the World

- Jag har följt Sveriges kokböcker och matmedia på nära håll i över 20 år, utvecklingen är helt fantastisk, säger Edouard Cointreau som är ordförande i Gourmand Awards internationella jury. Branschen attraherar ny ung talang, med författare, formgivare, redaktörer, illustratörer och fotografer. Med det i beaktande, i kombination med den snabba tillväxten inom svensk kokboksutgivning, innovationsgraden och den höga kvaliteten så har Sverige blivit kokböckernas Silicon Valley.

Sveriges bästa kokböcker utgivna under 2016 har bedömts av en internationell jury. De vinnande kokböckerna från Sverige listas nedan. Dessa böcker och bidrag har nu kvalificerat sig till att tävla om Gourmand Awards i årets 'Best in the World'-utmärkelser. Dess 'shortlist' presenteras inom 6 veckor och galan med prisutdelningar går av stapeln den 27- 28 maj 2017. Festligheterna sker i kinesiska Yantai, som är värdstad för tredje året i rad.

Ett urval av svenska böcker om finns med:

I kategorin BEST COOKBOOK OF THE YEAR: Nobel Prize Cookbook - N.Wahlstrom, F. Eriksson, G Klötzke (Max Ström)

I kategorin PROFESSIONALS tävlar: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts

I kategorin CHEF: The Flying Elk - Björn Frantzen (Norstedts)

PROFESSIONALS: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts)

I kategorin TV ENGLISH: Food from The Fire - Niklas Ekstedt (Pavilion Books)

I kategorin BEST PHOTOGRAPHY: Smörstekt Per-Erik Berglund (Apelfeldt)

I kategorin BEST DESIGN: Fisk Skaldjur - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

Hemkunskap - Mathias Dahlgren, Bonnier Fakta, finns med i två kategorier BEST FOREIGN-INTERNATIONAL CUISINE och FOOD AND THE FAMILY: :

I kategorin BEST MEDITERRANEAN CUISINE – DUN GIFFORD AWARD: Mat som gör gott - Tareq Taylor (Bonnier Fakta)

I kategorin FOOD WRITING: Matens Makt - Britt-Marie Mattsson, Leif Mannerström (Norstedts)

I kategorin MEAT: Kött, Vilt & Fågel - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

I kategorin PASTRY PRO: Julens Söta - Jan Hedh (Norstedts)



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154