23948sdkhjf

Sverige – kokböckernas Silicon Valley

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Inte mindre än 59 svenska kokböcker utgivna senaste året representerar nu Sverige i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards. Sammanlagt 211 länder deltar i tävlingen som ofta kallas kokböckernas Oscarsgala.

Sverige är det land som ger ut flest kokböcker per capita i hela världen och svenska kokböcker och matmedia anses hålla mycket hög klass internationellt. Förra året vann Sverige i de viktigaste kategorierna Best Food Television, Best Book of the Year och Best Publisher in the World

- Jag har följt Sveriges kokböcker och matmedia på nära håll i över 20 år, utvecklingen är helt fantastisk, säger Edouard Cointreau som är ordförande i Gourmand Awards internationella jury. Branschen attraherar ny ung talang, med författare, formgivare, redaktörer, illustratörer och fotografer. Med det i beaktande, i kombination med den snabba tillväxten inom svensk kokboksutgivning, innovationsgraden och den höga kvaliteten så har Sverige blivit kokböckernas Silicon Valley.

Sveriges bästa kokböcker utgivna under 2016 har bedömts av en internationell jury. De vinnande kokböckerna från Sverige listas nedan. Dessa böcker och bidrag har nu kvalificerat sig till att tävla om Gourmand Awards i årets 'Best in the World'-utmärkelser. Dess 'shortlist' presenteras inom 6 veckor och galan med prisutdelningar går av stapeln den 27- 28 maj 2017. Festligheterna sker i kinesiska Yantai, som är värdstad för tredje året i rad.

Ett urval av svenska böcker om finns med:

I kategorin BEST COOKBOOK OF THE YEAR: Nobel Prize Cookbook - N.Wahlstrom, F. Eriksson, G Klötzke (Max Ström)

I kategorin PROFESSIONALS tävlar: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts

I kategorin CHEF: The Flying Elk - Björn Frantzen (Norstedts)

PROFESSIONALS: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts)

I kategorin TV ENGLISH: Food from The Fire - Niklas Ekstedt (Pavilion Books)

I kategorin BEST PHOTOGRAPHY: Smörstekt Per-Erik Berglund (Apelfeldt)

I kategorin BEST DESIGN: Fisk Skaldjur - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

Hemkunskap - Mathias Dahlgren, Bonnier Fakta, finns med i två kategorier BEST FOREIGN-INTERNATIONAL CUISINE och FOOD AND THE FAMILY: :

I kategorin BEST MEDITERRANEAN CUISINE – DUN GIFFORD AWARD: Mat som gör gott - Tareq Taylor (Bonnier Fakta)

I kategorin FOOD WRITING: Matens Makt - Britt-Marie Mattsson, Leif Mannerström (Norstedts)

I kategorin MEAT: Kött, Vilt & Fågel - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

I kategorin PASTRY PRO: Julens Söta - Jan Hedh (Norstedts)

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Med fokus på konferens

Ny Sushi Yama i Linköping

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Här öppnar Linnea & Basilika

Arkiv

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

2

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167