Sverige – kokböckernas Silicon Valley

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Inte mindre än 59 svenska kokböcker utgivna senaste året representerar nu Sverige i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards. Sammanlagt 211 länder deltar i tävlingen som ofta kallas kokböckernas Oscarsgala.

Sverige är det land som ger ut flest kokböcker per capita i hela världen och svenska kokböcker och matmedia anses hålla mycket hög klass internationellt. Förra året vann Sverige i de viktigaste kategorierna Best Food Television, Best Book of the Year och Best Publisher in the World

- Jag har följt Sveriges kokböcker och matmedia på nära håll i över 20 år, utvecklingen är helt fantastisk, säger Edouard Cointreau som är ordförande i Gourmand Awards internationella jury. Branschen attraherar ny ung talang, med författare, formgivare, redaktörer, illustratörer och fotografer. Med det i beaktande, i kombination med den snabba tillväxten inom svensk kokboksutgivning, innovationsgraden och den höga kvaliteten så har Sverige blivit kokböckernas Silicon Valley.

Sveriges bästa kokböcker utgivna under 2016 har bedömts av en internationell jury. De vinnande kokböckerna från Sverige listas nedan. Dessa böcker och bidrag har nu kvalificerat sig till att tävla om Gourmand Awards i årets 'Best in the World'-utmärkelser. Dess 'shortlist' presenteras inom 6 veckor och galan med prisutdelningar går av stapeln den 27- 28 maj 2017. Festligheterna sker i kinesiska Yantai, som är värdstad för tredje året i rad.

Ett urval av svenska böcker om finns med:

I kategorin BEST COOKBOOK OF THE YEAR: Nobel Prize Cookbook - N.Wahlstrom, F. Eriksson, G Klötzke (Max Ström)

I kategorin PROFESSIONALS tävlar: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts

I kategorin CHEF: The Flying Elk - Björn Frantzen (Norstedts)

PROFESSIONALS: Lilla Ego - Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts)

I kategorin TV ENGLISH: Food from The Fire - Niklas Ekstedt (Pavilion Books)

I kategorin BEST PHOTOGRAPHY: Smörstekt Per-Erik Berglund (Apelfeldt)

I kategorin BEST DESIGN: Fisk Skaldjur - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

Hemkunskap - Mathias Dahlgren, Bonnier Fakta, finns med i två kategorier BEST FOREIGN-INTERNATIONAL CUISINE och FOOD AND THE FAMILY: :

I kategorin BEST MEDITERRANEAN CUISINE – DUN GIFFORD AWARD: Mat som gör gott - Tareq Taylor (Bonnier Fakta)

I kategorin FOOD WRITING: Matens Makt - Britt-Marie Mattsson, Leif Mannerström (Norstedts)

I kategorin MEAT: Kött, Vilt & Fågel - Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

I kategorin PASTRY PRO: Julens Söta - Jan Hedh (Norstedts)



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.122