Ica växer långsammare och vill bli krögare

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Krog-Sverige växer bland annat på dagligvaruhandelns bekostnad. Det märker inte minst Ica av som i resultatet av försäljningen 2016 ser en minskad tillväxttakt mot tidigare år.



Ica ökade sin försäljning med 2,4 procent mellan 2015 och 2016. En blygsam ökning om man till exempel jämför med restaurangerna som enligt SCB:s statistik ökade med 7,2 procent mellan januari och november förra året. Lösningen tros vara e-handeln skriver fri-kopenskap.se.

I en artikel nyligen publicerad i DN spår Andreas Svensson, konsult på HUI, att Ica kommer att möta konkurrensen från restaurangerna med mer e-handel.

– Kunderna är svåra att förstå sig på. Å ena sidan dras de till lågprisbutiker å andra äter de mer på restaurang. Det gör marknaden oerhört komplex, säger han till DN.

Ica är den enda dagligvarukedjan som hittills har redovisat sin försäljning för hela året. Totalt sålde de för 110,9 miljarder kronor, alltså en ökning på 2,4 procent. Ökningen är bara 0,1 procentenheter högre än livsmedelsbranschen totalt uppvisar under samma period.

Detta, tror Anders Svensson, innebär att Ica framöver kommer att satsa ännu mer på e-handel. Dessutom räknar han med fler måltidslösningar i butikerna.

– Man försöker bli mer konkurrenskraftig med mer färdigmat. Men hittills har man inte lyckats få konsumenterna att anamma det i tillräckligt stor utsträckning. Nästa steg kanske blir att man bygger in restauranger i butiken, som Urban Deli, säger han.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Nyhetsbrev

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Arkiv

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.247