23948sdkhjf

Snabbmat har blivit statusmat

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Trender har blivit otrendigt inom snabbmatsbranschen – Det är däremot helt rätt att äta mat på språng med hög kvalitet, grönt och hållbart enligt dem som talade på Fastfood & Café 1 och 2 februari.



TRENDLÖST. Det har blivit otrendigt att tala trender inom fastfood, däremot ägnas mycket åt att säkra kvalitet och ursprung, säger Ann-Kristin Mogert, projektchef för mässan Fastfood & Café sedan 2008. Foto: Thomas Dietl

Snabbmaten har blivit en självklar del av den jäktade människans livsstil, nästan ett högstatusätande som visar att snabbmatsätaren håller högt tempo med många bollar i luften. Men nu är det snabbmat med fokus på kvalitet, där det gröna blivit en självklarhet. Mässan Fastfood & Café fyllde Kistamässan i norra Stockholm med 300 utställare och drygt 3700 fackbesökare kunde räknas in dag ett, ungefär lika många väntades under mässans andra och sista dag.

– Om nu det ekologiska kallats för en trend tidigare så är det normalt nu och branschen bygger vidare på det, säger Ann-Kristin Mogert , projektchef för Fastfood & Café 2017 sedan 2008. I dag tittar branschen mycket mer på ursprung än tidigare. När det gäller caféerna så ser vi att man även där visar upp en bra produkt och litet mer genuint. Sju sorters kakor på mormors vis har börjar komma tillbaka med äkta smör och grädde – eftersom det är socker, inte fett, som är farligt nu mera.

Mässan präglades av hantverkstillverkade korvar, ekologisk kebab och pizza samt longkokt kött i snabbmatstappning. Men glöm ordet ”trend”, i stället vill branschen tala kvalitet, hållbarhet, tillgänglighet samt närproducerat. Kunden vill veta var råvarorna kommer ifrån. Snabbmaten har blivit fin, ingen vill skarva på kvaliteten och det har dessutom blivit helt naturligt att äta på språng.

– Det är till och med litet inne i dag att gå omkring med en muggespressokaffe på väg till jobbet än att ha druckit det hemma, säger Ann-Kristin Mogert . En stor förändring är också att allt fler erbjuder snabbmat, till exempel dagligvaruhandeln där det kallas ”måltidslösningar i butik”.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De skapar app för matbedömning

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

Petite Sabis ska locka med färdigmat och servering i köpcentret.

Dags för tionde Krogveckan

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Nyhetsbrev

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Arkiv

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.09