23948sdkhjf

Vin-Nytt: Frankrike petat från plant-toppen

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En historisk händelse. Frankrike är inte längre världens största producenten av vinrankor. För första gången där de franska plantodlarna nummer två. Istället är det Italien som ligger i topp.


En dålig nyhet för de franska plantskolorna; Frankrike backar från platsen som världens största producent av vinrankor, en position som landet haft sedan plantskolornas uppkomst. Det är Italien som finns i topp skriver sajten vitisphere.com.


– Våra grannar producerade 230 plantor 2016 i jämförelse ed våra 225 miljoner, säger David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV. Enligt honom har Frankrike förlorat sin historiska position på grund av en mängd olika administrativa hinder som tynger branschen.



– Vårt land är överadministrerat och överreglerat. Skattetryck och förordningar skapar konkurrensmässiga nackdelar och ökar produktionskostnaderna. 50-60 procent av en vinplantas kostnader är arbetskraftskostnader . Jag hoppas att ansvariga myndigheter och lagstiftare nu tar ett gemensamt ansvar att detta måste förändras.

En annan sak oroar David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV: Ungefär tio procent av franska vinrankor kommer idag från andra länder. Hur är kontrolleras de, frågar han. Enligt honom bör de franska producenterna av vinrankor stärka sitt varumärke och kommunicera enligt den pågående kampanjen för franskproducerade varor "Made in France" .


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De skapar app för matbedömning

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

Petite Sabis ska locka med färdigmat och servering i köpcentret.

Dags för tionde Krogveckan

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Nyhetsbrev

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Arkiv

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.101