23948sdkhjf

Vin-Nytt: Frankrike petat från plant-toppen

En historisk händelse. Frankrike är inte längre världens största producenten av vinrankor. För första gången där de franska plantodlarna nummer två. Istället är det Italien som ligger i topp.

En dålig nyhet för de franska plantskolorna; Frankrike backar från platsen som världens största producent av vinrankor, en position som landet haft sedan plantskolornas uppkomst. Det är Italien som finns i topp skriver sajten vitisphere.com.


– Våra grannar producerade 230 plantor 2016 i jämförelse ed våra 225 miljoner, säger David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV. Enligt honom har Frankrike förlorat sin historiska position på grund av en mängd olika administrativa hinder som tynger branschen.



– Vårt land är överadministrerat och överreglerat. Skattetryck och förordningar skapar konkurrensmässiga nackdelar och ökar produktionskostnaderna. 50-60 procent av en vinplantas kostnader är arbetskraftskostnader . Jag hoppas att ansvariga myndigheter och lagstiftare nu tar ett gemensamt ansvar att detta måste förändras.

En annan sak oroar David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV: Ungefär tio procent av franska vinrankor kommer idag från andra länder. Hur är kontrolleras de, frågar han. Enligt honom bör de franska producenterna av vinrankor stärka sitt varumärke och kommunicera enligt den pågående kampanjen för franskproducerade varor "Made in France" .


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063