Vin-Nytt: Frankrike petat från plant-toppen

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En historisk händelse. Frankrike är inte längre världens största producenten av vinrankor. För första gången där de franska plantodlarna nummer två. Istället är det Italien som ligger i topp.


En dålig nyhet för de franska plantskolorna; Frankrike backar från platsen som världens största producent av vinrankor, en position som landet haft sedan plantskolornas uppkomst. Det är Italien som finns i topp skriver sajten vitisphere.com.


– Våra grannar producerade 230 plantor 2016 i jämförelse ed våra 225 miljoner, säger David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV. Enligt honom har Frankrike förlorat sin historiska position på grund av en mängd olika administrativa hinder som tynger branschen.



– Vårt land är överadministrerat och överreglerat. Skattetryck och förordningar skapar konkurrensmässiga nackdelar och ökar produktionskostnaderna. 50-60 procent av en vinplantas kostnader är arbetskraftskostnader . Jag hoppas att ansvariga myndigheter och lagstiftare nu tar ett gemensamt ansvar att detta måste förändras.

En annan sak oroar David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV: Ungefär tio procent av franska vinrankor kommer idag från andra länder. Hur är kontrolleras de, frågar han. Enligt honom bör de franska producenterna av vinrankor stärka sitt varumärke och kommunicera enligt den pågående kampanjen för franskproducerade varor "Made in France" .




Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126