Vin-Nytt: Frankrike petat från plant-toppen

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En historisk händelse. Frankrike är inte längre världens största producenten av vinrankor. För första gången där de franska plantodlarna nummer två. Istället är det Italien som ligger i topp.


En dålig nyhet för de franska plantskolorna; Frankrike backar från platsen som världens största producent av vinrankor, en position som landet haft sedan plantskolornas uppkomst. Det är Italien som finns i topp skriver sajten vitisphere.com.


– Våra grannar producerade 230 plantor 2016 i jämförelse ed våra 225 miljoner, säger David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV. Enligt honom har Frankrike förlorat sin historiska position på grund av en mängd olika administrativa hinder som tynger branschen.



– Vårt land är överadministrerat och överreglerat. Skattetryck och förordningar skapar konkurrensmässiga nackdelar och ökar produktionskostnaderna. 50-60 procent av en vinplantas kostnader är arbetskraftskostnader . Jag hoppas att ansvariga myndigheter och lagstiftare nu tar ett gemensamt ansvar att detta måste förändras.

En annan sak oroar David Amblevert, ordförande i branschorganisationen FFPV: Ungefär tio procent av franska vinrankor kommer idag från andra länder. Hur är kontrolleras de, frågar han. Enligt honom bör de franska producenterna av vinrankor stärka sitt varumärke och kommunicera enligt den pågående kampanjen för franskproducerade varor "Made in France" .




Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.174