23948sdkhjf

Danmarks stjärnglans lyser starkast

Den stora kulinariska stjärnglansen lyser över Danmark detta år. Danmark har flest Michelin-krönta restauranger: 25 stycken. I Danmark finns flest stjärnor: 29 stycken. Och Danmark fick även flest nya stjärnor i år, närmare bestämt fem stycken. Detta kan jämföras med Sveriges totalt 23 restauranger med stjärnor och sammanlagt 26 stycken stjärnor och tre nya stjärnor i årets guide.


Men det blev ingen tredje stjärna till de svenska restaurangerna i år heller. Delvis förklarat av att Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén stängde förra årets och att de då har förlorat sina sina stjärnor.

Det blev heller ingen ny tre-stjärnig i Norden detta år. Norska Maaemo behåller sina tre liksom danska Geranium.

Dock stärker en svensk krog sin Michelin-nivå genom att Vollmers i Malmö fick ännu en stjärna. Sayan Isaksson som har en stjärna på Esperanto och nu fick en ny på sin restaurang Imouto. Michelinkrögaren Karim Khouani som tidigare drev Ambiance med en stjärna tog över restaurang Sture för tre månader sedan har även han tilldelats en stjärna.

Noma har tappat sina två stjärnor genom stängningen. Liksom Grønbech & Churchill tappade sin stjärna efter att ha stängt i slutet av förra året. Nya på den nordiska Michelin-kartan är Island och Färöarna som fick var sin ny stjärnkrog.

Den nordiska Michelin-ligan

• Danmark

1 st med tre stjärnor

2 st med två stjärnor

22 med en stjärna, varav en är nykomlingen Koks på Färöarna

Totalt: 29 stycken stjärnor, 25 stycken danska Michelin-krogar

• Sverige:

3 st med två stjärnor

20 restauranger med en stjärna

Totalt: 26 stycken stjärnor, 23 stycken Michelinkrogar

• Norge:

1 styck med tre stjärnor

2 st en stjärna

Totalt: 5 st stjärnor , Tre stycken Michelin-krogar

• Finland: Fyra restauranger med en stjärna

• Island 1 med en stjärna
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078