23948sdkhjf

Danmarks stjärnglans lyser starkast

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Den stora kulinariska stjärnglansen lyser över Danmark detta år. Danmark har flest Michelin-krönta restauranger: 25 stycken. I Danmark finns flest stjärnor: 29 stycken. Och Danmark fick även flest nya stjärnor i år, närmare bestämt fem stycken. Detta kan jämföras med Sveriges totalt 23 restauranger med stjärnor och sammanlagt 26 stycken stjärnor och tre nya stjärnor i årets guide.



Men det blev ingen tredje stjärna till de svenska restaurangerna i år heller. Delvis förklarat av att Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén stängde förra årets och att de då har förlorat sina sina stjärnor.

Det blev heller ingen ny tre-stjärnig i Norden detta år. Norska Maaemo behåller sina tre liksom danska Geranium.

Dock stärker en svensk krog sin Michelin-nivå genom att Vollmers i Malmö fick ännu en stjärna. Sayan Isaksson som har en stjärna på Esperanto och nu fick en ny på sin restaurang Imouto. Michelinkrögaren Karim Khouani som tidigare drev Ambiance med en stjärna tog över restaurang Sture för tre månader sedan har även han tilldelats en stjärna.

Noma har tappat sina två stjärnor genom stängningen. Liksom Grønbech & Churchill tappade sin stjärna efter att ha stängt i slutet av förra året. Nya på den nordiska Michelin-kartan är Island och Färöarna som fick var sin ny stjärnkrog.

Den nordiska Michelin-ligan

• Danmark

1 st med tre stjärnor

2 st med två stjärnor

22 med en stjärna, varav en är nykomlingen Koks på Färöarna

Totalt: 29 stycken stjärnor, 25 stycken danska Michelin-krogar

• Sverige:

3 st med två stjärnor

20 restauranger med en stjärna

Totalt: 26 stycken stjärnor, 23 stycken Michelinkrogar

• Norge:

1 styck med tre stjärnor

2 st en stjärna

Totalt: 5 st stjärnor , Tre stycken Michelin-krogar

• Finland: Fyra restauranger med en stjärna

• Island 1 med en stjärna
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128